Полярен студ сковава САЩ

Сентрал Парк

Необичайно ниски температури стигнаха САЩ в последните дни. Заради снежната буря от този петък и полярния вихър се очаква в някои щати термометърът да показва минус 35 градуса.

Предполага се, че температурите в Чикаго ще стигнат до минус 26 градуса, в Северна Дакота – до минус 31 градуса, а в Минесота термометърът може да показва рекордните минус 35 градуса.

Арктически студ в западните щати ще бъде съпътстван и от гъст студен въздух.

Засегнати от най-студеното време от две десетилетия ще бъдат и щатите Охайо, Южна Дакота, Кентъки, Тенеси, Монтана, Алабама и Илинойс. Последният подобен арктически циклон премина през САЩ през 1994 година.

Статуя на свободата

Властите предупреждават жителите на тези градове да стоят на топло, защото съществува голяма опасност от хипотермия, а измръзванията може да настъпят много бързо.

Заради ледения вятър температурите може да се усещат като минус 50 и 60 градуса.

Учебните занятия в редица щати са отменени. Губернаторът на щата Минесота вече обяви, че в понеделник държавните училища ще останат затворени и прикани населението да прояви крайно благоразумие предвид тежката метеорологична обстановка.

Интензивните снеговалежи и ледените дъждове, които паднаха през уикенда, доведоха до анулирането на повече от 3000 полета.

Снежна буря

Снеговалежите и температурите от минус 18 градуса доведоха до 11 смъртни случая в Ню Йорк.

Очаква се студената вълна да премине до 2 дни и температурите да се върнат към нормалните си стойности.

Очакваше се този понеделник Чикаго да счупи рекорда си за най-ниска температура от минус 24 градуса, който е бил измерван на 24 декември 1983 г. и на 18 януари 1994 г.

В съседна Канада падналият сняг и зимната буря причиниха прекъсване на електричеството в много райони на Нюфаундленд.

Тези дни термометрите в Квебек показваха минус 29 градуса след рекорден мраз от минус 33.9 градуса. Такива полярни температури не са регистрирани там от 1968 година.

В град Паран, който е на 400 километра северно от Монреал, градусите паднаха до минус 44.

Рекордно ниските температури не подминаха и водопада Ниагара, която замръзна и предизвика фурор в интернет пространството. Световната забележителност не е замръзвала от 1936 г.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати