Вярата и религията ни пазят от депресия

Вярата и религията ни пазят от депресия

Вяра

От какво зависи вярата на всеки човек? Дали от сърцето или от моментна нужда, която изпитва, или от съвестта, а може би от възпитанието? Според учените – не зависи от нито едно от изброените.

Вярата зависи от формата на мозъка, установи скорошно проучване и по-скоро дебелината на мозъчната тъкан. Онези хора, които са повече насочени към духовността, имат по-дебела част на мозъчната тъкан, за разлика от останалите хора, категорични са учените.

Според специалистите този факт може да помогне и да предотврати появата на депресивни състояния при религиозните хора. Изследване, което е проведено наскоро, потвърждава, че има някаква връзка между духовността и мозъчната тъкан. Това обаче не потвърждава, че по-дебелият мозък непременно кара хората да стават религиозни.

Вярванията, които имаме, и настроенията, които носим, определено се отразяват на мозъка и чрез нови техники за обработване на изображенията учените могат да проучат и видят всичко това, смята доктор Мирна Васерман, който работи в Колумбийския университет.

Депресия

Вярата в по-висша сила може да увеличи устойчивостта ни към депресии, категорични са учените. Онези, които имат по-висок риск да изпаднат в депресивни състояния, имат по-тънка мозъчна кора сравнено с онези, които имат нисък риск от депресия.

Специалистите са провели изследване – анкетирали са общо 103 души, всички били на възраст между 18 и 54 години. Въпросите, които им били задавани, били колко важна е религията за тях, колко често са влизали в религиозен храм за последните пет години и пр.

Освен отговорите на въпросите учените искали да разберат и каква е дебелината на мозъчната им кора. За тази цел мозъците на участниците били заснети.

Всички участници са потомци на доброволци, които са били изследвани в предишно проучване, отново свързано с депресивните състояния у хората. Учените смятат, че значението на религията и духовността имат връзка с по-дебела мозъчна кора. Връзката се оказва най-силна при хората, които имат по-висок риск от депресия.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати