Астронавти отглеждат стволови клетки в Космоса

Космос

Отглеждането на стволови клетки в лаборатория е едно от най-големите постижения на медицината. Тяхното култивиране изисква усилен труд, като в някой случаи клони повече към изкуство, отколкото към точна наука.

До днес стволовите клетки се култивираха основно за изследователски цели. С течение на времето култивационните системи са напреднали. Най-новата иновация е отглеждането на стволови клетки в Космоса.

Абба Зубайър от клиниката "Майо" в щата Флорида е получил субсидия от 300 000 долара за експеримент по отглеждането на стволови клетки на борда на Международната космическа станция (МКС). Така, в близкото бъдеще отглеждането на стволови клетки ще се извършва и от астронавти.

Въпреки че процеса на култивиране на стволови клетки е открит на Земята, то на нейна територия това не е толкова прост процес, от гледна точка на времетраенето му.

Астронавт

Учените изказват предположението, че в условията на безтегловност клетките могат да растат по-бързо. До тази хипотеза те са стигнали след извършен експеримент, при който в лабораторни условия са били създадени условия за микрогравитация.

Днес изследователите от Университета Колорадо се занимават с разработването на клетъчен биореактор. Той в бъдеще ще бъде изпратен на МКС. Провеждането на експеримента в Космоса няма точно определени времеви граници. Стволовите клетки, които бъдат създадени там, ще се използват за възстановяването на пациенти, претърпели инсулт.

Ако учените излязат прави и в Космоса стволовите клетки се култивират по-бързо, това би бил голям скок за медицината. Стволовите клетки дават надежда за по-добро лечение на над 70 заболявания. Чрез тях се увеличават възможностите за лечение на чернодробни увреждания, диабет и исхемичен мозъчен инсулт.

За масово лечение със стволови клетки все още е рано да се говори, но е ясно, че това е бъдещето на медицината. Скоро тези недиференцирани клетки ще могат да се ползват при деца с болести вследствие на кислородна недостатъчност при раждането и мозъчна исхемия например.

Това е така, тъй като организмът на децата поначало има способността по-бързо да регенерира и когато се подсили със стволови клетки този процес се ускорява още повече. В момента единствения проблем е малкото налични и бавно култивирани стволови клетки. Чрез отглеждането им в космоса обаче, този проблем може да бъде решен.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари