Стимулация с ток засилва волята

електрическата стимулация

Невролози от университета в Тексас и Калифорнийския университет в Сан Диего демонстрирали как чрез електрическата стимулация може да се засили една от най-важните форми за самоконтрол.

Уникалният метод в бъдеще може да помага както на хора със различни зависимости, така и на страдащи от синдром на Турет, синдром на дефицит на внимание, хиперактивност и други нарушения на механизма за саморегулация.

Водещият ръководител на изследването доктор Натън Тандън заяви, че в мозъка съществува система за потискане на всякакви дразнители.

Чрез опитите си учените са успели да засилят действието на тази система чрез стимулация на мозъка.

При експериментите е била записана електрическата активност на мозъка на доброволци в процес на потискане, за да се определят конкретните региони от мозъка, отговарящи за този процес.

След това дадените участъци от мозъка били стимулирани с електрически импулси, в резултат на което се наблюдавало повишен самоконтрол.

Мозък

Единственият недостатък на технологията е, че се изисква директна електрическа стимулация – трябва да се извършва непосредствено върху мозъка на пациента.

Затова като начало учените възнамеряват да използват метода само при пациентите с тежка форма на епилепсия, които взели участие в експеримента.

Новият метод се отличава от предишните подобни експерименти по това, че не предизвиква никакви странични ефекти.

В предишните експерименти с ток електрическите импулси са нарушавали някои от функциите на мозъка.

Според Тандън преди всичко новата технология ще се прилага за лекуване на заболявания, но в бъдеще тя може да стане разпространена практика в намаляването на всекидневното влечение към различни неща, към които човек изпитва нездравословна пристрастеност.

Апетитната храна, цигарите, алкохолът в големи количества, жаждата за мъст и неконтролируемата агресия ще могат да бъдат потиснати според експертите.

Възможно е в бъдеще да започне да се прилага неинвазивна транскраниална стимулация, която работи през костите на черепа и не изисква хирургична намеса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
май
май
15.04.2014 12:47
Вземи си токирай кура-ще ти се оголеми
0
0