Откриха как се сформират звездите в галактиките

Звезди

След многогодишни наблюдения на галактиката Водовъртеж астрономи установиха, че водородна мъгла е ключът към образуването на звездите в галактиките.

Според научните наблюдения звездите се появяват, само ако ги заобикаля водородна мъгла, която да сваля газа в огнищата на звездообразуване.

Откритието на астрономите е публикувано в 5 последователни научни статии в Astrophysical Journal.

В трудовете си специалистите разкриват, че за последните 4 години са успели да създадат пълна карта на гигантските молекулярни облаци в спирална галактика, подобна на нашия Млечен път.

Млечен път

Освен това са определили точното количество на молекули водород в тях, което им е помогнало да свържат химичния елемент с появата на звездите в галактиките.

Ева Шинерер от Института по астрономия в Хайделберг, Германия споделя, че картината, която са получили, не съвпада с предишните представи на учените за молекулярните облаци.

Шинерер и колегите ѝ наблюдавали галактиката Водовъртеж (М51) с френския интерферометър PdBI и испанския радиотелескоп IRAM 30 от 2009 година.

Изследваната галактика Водовъртеж се намира на сравнително близко разстояние от Земята – на 23 милиона светлинни години и е обърната с "лице" към планетата ни.

Продължителните наблюдения позволили на учените да получат висококачествени снимки и да изучат свойствата на над 1500 облака неутрален газ, в които възникват млади звезди.

Космос

Когато учените започнали да съставят карта на раждането на звездите, те обърнали внимание на един необичаен факт – почти половината водород, който трябвало да се намира в тези облаци, се намирал извън техните предели.

Астрономите смятат, че тези струпвания от газ, който в последствие са наречени от учените водородни мъгли, са ключът към формирането на звездите.

Мъглата свива облака от неутрален газ, което му позволява да достигне тази висока плътност, която е необходима за появата на звездни зародиши.

В близко време учените ще се опитат да открият аналогични структури и в други галактики.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати