Потвърдиха четвъртия спираловиден ръкав на Млечния път

Млечен път

След 12-годишни проучвания на масивните звезди американски изследователи потвърдиха, че Млечният път има четвърти спираловиден ръкав.

Един от откривателите – професор Мелвин Хор, който е член на RMS Survey Team към училището по физика и астрономия към Университета на Лийдс, заяви, че изучаването на структурата на Млечният път е дало възможност да се разбере как функционира една типична спираловидна галактика.

Освен това специалистите са получили информация и за причините, заради които се появяват звездите.

През 50-те години на миналия век астрономите използваха единствено радио телескопи за картографиране на нашата галактика.

Техните наблюдения се фокусираха върху областите от газ в Млечния път, от който се раждат нови звезди.

Галактика

Телескопът на НАСА - Spitzer Space, от друга страна извади на показ през 2008 година близо 110 милиона звезди, които бяха открити само в 2 спираловидни ръкава.

За последното си изследване астрономите са използвали радио телескопи в Австралия, САЩ и Китай, като индивидуално са наблюдавали 1650 масивни звезди.

Техните наблюдения и изчисления на разстоянията и яркостта на масивните звезди са показали, че нашата галактика е разпределена в 4, а не в 2 спираловидни ръкава.

Според професор Хор наскоро получените резултати не отричат всички данни от Spitzer Space, получени през 2008 година.

Астрономическа база

Експертът набляга на факта, че двете изследвания са търсели различни неща, затова в крайните резултати на проучванията се появяват разминавания.

Spitzer Space е наблюдавал и търсел звезди, подобни на нашето Слънце, които са по-многобройни от обектите, към които са били насочени телескопите, открили четвъртия главен спираловиден ръкав.

Според астрономите съществуват и още 2 по-малки ръкава, които не могат да се видят от Земята, защото се намират зад галактическия център.

Смята се, че в Млечния път съществуват и остатъци от галактики-джуджета.

Изследването е публикувано в месечните известия на Кралското астрономическо общество.

Рейтинг

4.1
Общо 7 гласували
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари