Рока Скалиджери - пазителят на езерото Гарда

Рока Скалиджери

Италия, една от най-интересните за посещение държави в Европа, разполага както с множество архитектурни забележителности, така и с прелестни пейзажи, очарователни краймосрки курорти, изискана кухня и като цяло има какво да предложи на всеки. Наред със световноизвестни антични градове като Рим, Венеция, Милано, Флоренция или Торино, тя предлага на своите гости и множество по-малко известни, но не по-малко забележителни туристически дестинации.

Пример за това е град Сирмионе, разположен в регион Ломбардия, в северната част на страната. Той е най-известен със своя замък, познат под името Рока Скалиджери (Scaligero Castle) или Скалигер, който от векове приковава погледите на всички посетители на града.

Мястото на замъка Рока Скалиджери е специално избрано. Разположен е на брега на едно от най-известните със своята красота езера- Езерото Гарда, част от Италианската езерна област. Това приказно езеро е известно на богаташите още от римско време.

Замък Рока Скалиджери

По бреговете му са построени множество луксозни вили и паркове, в които са живели херцозите на Ломбардия. По същия начин както замъка Беладжо изпъква на фона на езерото Комо, така и тук Рока Скалиджери служи като величествена декорация на Гарда. Още по времето на Големите обиколки от 17 и 18 в. той се превръща в истинска атракция.

Замъкът Рока Скалиджери е построен през 13 в. по времето на управляващата Верона фамилия- Скалиджери. Тъй като Верона се намира само на 3 км. тук князете от това семейство веднага харесват проблясващата вода на езерото Гарда и незабравимите планински пейзажи наоколо, които превръщат Сирмионе в идеално място за летен отдих.

Всички вили тук са наистина невъзможно изискани и малцина могат да си представят толкова много красота, струпана на толкова малко място. Замъкът обаче не е просто изискан. Със своите огромни мащаби, той е величествен.

Рока Скалиджери, Италия

Заобиколен почти изцяло от сините води на езерото Гарда, неговите многобройни кули и бойни укрепления му придават вид на пазител на езерото. Обикновено разходките до него започват от площад Бра, който се намира в сърцето на града. Минавайки покрай прелестни средновековни постройки и зашеметителни останки от римско време, само след около 5 мин. ще се сблъскате с грандиозния замък, който е истински шедьовър на готическата архитектура.

Замъкът е построен през периода 1345-1375 г. за резиденция на херцозите Скалиджери. През годините е изпълнявал различни функции, а днес в него се помещава Музея на изобразителното изкуство, в който можете да разгледате платната на художници като Тинторето, Веронезе, Каналето и още много други, прочули се по цял свят със забележителния си талант.

Замъкът е изграден с червени тухли, с кавито е направен и моста към него. Особено елегантен завършек му придават белите кантове от бял мрамор, които са характерни за архитектурата по времето на Скалиджери. Самият мост е изграден с цел ако има нападение над замъка херцозите да могат да избягат по него.

Замъкът е церлогодишно посещавана атракция, но имайте предвид, че през летните месеци тълпите от туристи могат да са прекалено изнервящи, а през есента меките багри на околните гори превръщат Сирмионе в един наистина незабравим град.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари