Европейски сателит търси тъмна материя в Космоса

Космически сателит

Европа изстреля сателита Gaia, който има за задача да начертае точна карта на позицията и разстоянията между звездите, които са повече от един милиард, и така да създаде първата реалистична картина на нашата Галактика.

Сателитът е част от една от най-амбициозните космически програми в историята и струва 740 милиона евро.

Забележителната чувствителност на Gaia може да открива хиляди невидими обекти, включително нови планети и астероиди.

Европейската космическа агенция възнамерява да изстреля спътника с помощта на ракета "Союз".

Официалното начало на мисията стартира на 19 декември в 6 часа и 12 минути местно време в космодрума във Френска Гвиана.

Млечен път

Мисията на Gaia ще продължи 5 години, като създателите му се надяват да открие хиляди непознати обекти като експлоадиращи звезди, планети, които обикалят около други слънца и нови астероиди.

Gaia е снабдена с МР камера, която ще лови нови планети и метеори.

Учените се надяват също Gaia ще даде улики за мистериозните тъмна материя и тъмна енергия.

Тъмната материя е невидима субстанция, която е невъзможна за наблюдение със съвременните методи, и все още не могат да се установят нейните гравитационни ефекти.

Сателити

Тъмната материя е открита експериментално през 2006 година. Данни са доказали, че тази материя съществува само под формата на големи струпвания по-големи от 1000 светлинни години в диаметър.

Европейският сателит има 2 телескопа, които ще се въртят бавно и едновременно с това ще фокусират перфектно светлината благодарение на най-големия цифров апарат, който някога е извеждан в Космоса.

Това проучване на Млечния път ще бъде най-детайлното на нашата Галактика.

Според професор Гери Гилмор от университета Кеймбридж Gaia ще революционира разбиранията за Космоса, които специалистите имат до момента.

Gaia се разработва от 20 години, като се основно се занимава с астрометрия – наука за картографиране на местонахождението на небесните обекти.

Gaia е наследник на европейския спътник Hipparcos, който направи карти на около 100 00 звезди.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати