Кладенецът на Яков се намира в Тексас

Кладенецът на Яков в Тексас

Кладенецът на Яков се намира в Уимбърли, щата Тексас в САЩ. Той представлява голям артезиански водоизточник с диаметър четири метра. Водата, която извира, идва от най-обширната подводна система от пещери на територията на щата.

Водата в кладенеца на Яков е може би най-прозрачната, която можете да си представите. При скок в нея се създава илюзията, че човек се хвърля в празното пространство на бездната.

Кладенецът е дълбок около десет метра. От дъното му обаче започват хиляди разклонения, които и до днес не са обстойно проучени. Това е отчасти поради факта, че при именно такива проучвания са загинали осем водолази.

Дори тяхната смърт обаче и фактът, че този кладенец е обявен за едно от най-опасните места на Земята, не плаши търсачите на силни усещания, които ежедневно скачат в него.

В привидно спокойният и безопасен басейн на кладенеца на Яков се влива рекичката Cypress Creek. Според местните жители в самия кладенец няма нищо опасно. Истинската опасност се крие в започващите под водата в кладенеца пещери.

Кладенецът на Яков

Условно проучени са първите четири пещери. Първата започва на дълбочина 30 фута и свършва на 55 фута. Осветена е добре, а в нея се открива много риба, както и растителност. Втората пещера е на 80 фута и има тесен вход. Именно той приклещва водолазите в своя капан.

В третата пещера се влиза от втората, през не много голям отвор със сипещ се чакъл. Добре е когато се минава покрай него, да не се докосва. Пътят към (може би) последната, четвърта пещера, е още по-труден.

Малцината виждали я наричат девствената пещера. Ако пластовете варовик, които покриват дъното и бъдат разбутани, шансът да се намери изход е минимален.

Кладенецът в Тексас от години привлича както водолази, така и учени и художници. Лошата му слава не плаши хората, дошли да се докоснат до този символ на естеството на живота, създаден в продължение на хиляди години от чиста вода всеки ден.

Виж повече

Рейтинг

3.5
Общо 6 гласували
5 1
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари