Вулканът Етна изригна

Етна

Италианският Национален институт по геофизика и вулканология съобщи, че вулканът Етна на остров Сицилия изригнал за пореден път преди няколко нощи.

От Института добавиха още, че активността на изригванията на вулкана е нараснала, като този път лавата е успяла да излезе до 1 километър извън пределите на кратера и е можело да се вижда от Катания и морския курорт Таормина.

Основната фаза на изригването е продължила около 5 часа – между полунощ и малко преди изгрев Слънце, и е издигала между 300 и 600-метрови фонтани от лава.

При изригването е можело да се наблюдават и гръмотевични експлозии на гигантски магмени топки, които са изстрелвали светеща течност в радиус от стотици метри.

Сегашната активност на Етна е най-интензивната през последните месеци, тя бе предшествана от поредица от малки изригвания.

В следствие от изригването на вулкана бяха регистрирани и 3 слаби труса.

Не са регистрирани никакви щети или пострадали.

Заради облаците от пепел и посоката на вятъра летището край близкия град Катания беше затворено, като 22 изходящи полета бяха отменени, а 26 пристигащи самолета бяха отклонени към други летища.

Вулкан Етна

Затворено е било и летище Комизо в същия район.

Част от местната магистрала също е била затворена от съображения за сигурност.

Това е 20-тият път за 2013 година, в който вулканът Етна изригва, но без да причинява никакви щети.

През месеците февруари, април и октомври също бяха регистрирани няколко бурни изригвания.

Най-голямото изригване на Етна е станало на 11 март 1669 г., като е продължило няколко месеца, съпроводено с няколко земетресения.

Според различни източници тогава са загинали до 100 000 души.

За най-активен се смята югоизточният кратер на вулкана, който се е появил през 1971 г.

Етна е най-високият и активен вулкан в Европа.

Жителите на остров Сицилия споделят, че са свикнали с изригванията на вулкана и не се страхуват, въпреки че наблюдатели отбелязват, че изригването преди няколко дни е било най-силното за тази календарна година.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати