Днес почитаме паметта на Св. пророк Данаил

Свети Пророк Данаил

На 17 декември православната църква почита паметта на Св. пророк Данаил – един от четиримата велики пророци.

На днешния ден имен ден празнуват всички с името Данаил, Данаила, Даниел, Даниела и Дана, които означават Божи съд.

Пророк Данаил се свързва с легендата за вавилонския цар Навуходоносор, който веднъж сънувал загадъчен сън, смутил го много.

За да разбере какво точно означава сънят, царят повикал при себе си халдейските учени и сънотълкуватели, като им наредил да разтълкуват сънуваното. Никой от тях не успял да разбере значението на съня, което разгневило владетеля, и той осъдил всички мъдреци.

Един от осъдените бил и пророк Данаил заедно с другите вавилонски пророци - Ананий, Азарий и Мисаил. Данаил помолил царя да им даде отсрочка, понеже вярвал, че ако се моли дълго на Бог, той ще му открие тайната.

Бог чул молитвата на Данаил и тримата му другари и насън им открил всичко, което трябвало да знаят - какъв е бил сънят, сънуван от царя и какво точно означавал.

Сънят на вавилонския владетел Навуходоносор означавал, че познатите царства ще паднат и на тяхно място ще се възцари ново царство, основано от Божия син – Исус Христос.

След като Данаил обяснил съновидението на царя, той, удивен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в държавата – началството над всички вавилонски мъдреци. Чрез ходатайството на Данаил и неговите другари получили високи държавни длъжности.

Според друга легенда веднъж вавилонският цар заповядал на Данаил да се нахрани от неговата богата трапеза, но пророкът не желаел да осквернява тялото си с езическа храна и помолил владетеля за десетдневен пост, в който да се храни само с плодове.

След поста Данаил се явил пред Навуходоносор се оказало, че той е по-здрав от всички, които се хранели с царските ястия.

Според народния обичай в деня на пророк Данаил празнуват всички жени, които ще раждат или имат малки деца. Те трябва да омесят питки, които да раздадат на съседите, за да е плодородна годината.

Рейтинг

5 3
4 6
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
BehindmySmile8
BehindmySmile8
17.12.2014 18:26
Имам имен ден днес!
2
3
Петко
Петко
18.12.2013 12:09
Св.Пророк ДанИил е един от четирите ВЕЛИКИ пророци.
5
15
Валя
Валя
17.12.2013 11:23
Честит имен ден на именниците!
3
3