В Боливия се намира най-опасният път в света
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»В Боливия се намира най-опасният път в света

В Боливия се намира най-опасният път в света

Пътят на Смъртта
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Старият път в провинция Юнгас, Боливия, е определян за най-опасния път в света. Участъкът е дълъг около 70 километра и свързва Коройка и Ла Пас. Наричат го пътят на смъртта, защото всяка година на това място живота си губят между 100 и 200 души.

Различни са информациите по кое време е построен този път. Според някои източници – това се е случило още през 30-те години на 20 век, а пътят е изграден от парагвайски затворници. Други източници твърдят, че началото на пътя на смъртта идва далеч по-късно – чак 70-те години на 20 век – построен е от американска строителна компания.

Пътят на смъртта се спуска от 4700 метра до 300 метра надморска височина – склоновете са изключително стръмни, настилката е хлъзгава. Има толкова тесни участъци, че на тях не могат да се разминат два автомобила, няма мантинели.

Освен всички трудности, на това място доста често валят и проливни дъждове, които от своя страна причиняват свлачища. А асфалтът е почти рядкост – има такъв само на първите двадесет километра от целия път. През 1995 година е определен за „най-опасният път“, пътят на смъртта е име, което този участък е получил на по-късен етап през 1999 година.

Тогава на този път загиват осем израелски туристи, тъй като колата, в която са били, пропада в пропастта. Това обаче далеч не е най-трагичният инцидент, който се е случил на това стръмно и опасно място.

Пътят на Смъртта в Боливия

През далечната 1983 година, на 24 юли, в каньона пропада автобус, на който е имало повече 100 пътници. Това е и годината, в която е имало най-много загинали на тази 70-километрова отсечка – над 320 души. Твърди се, че преди да минат по този маршрут, местните жители винаги се молят да успеят да го преминат безпрепятствено.

И макар че има подобна слава, този път е единственият, който свързва столицата на Боливия със северната ѝ част – експлоатацията на тази 70 километрова отсечка дори нараства, независимо от фактите известни за нея.

През 90-те години на 20 век пътят на смъртта се превръща в голяма атракция за търсачите на екстремните усещания. Въпреки лошата си слава около 25 хиляди туристи посещават това място само и единствено да преминат през трасето.

От 2006 година са отпуснати пари за строежа на обходен маршрут – преминаването през най-опасния път е преместено през нов маршрут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати