Почитаме Свети Спиридон – покровителят на занаятите

Свети Спиридон

На днешния ден православната църква почита паметта на Свети Спиридон – един от великите чудотворци на IV век.

На този ден всички, които носят името Спиридон, Спиридонка, Спиро, Дарина, Даринка, Дария, Дариела, Дариена и Дарко имат имен ден.

Свети Спиридон Чудотворец е роден на остров Кипър по време на управлението на Константин Велики.

Според житието му той е изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Дори е излекувал император Констанций II от тежка болест.

По време на Първия вселенски събор при един от дебатите, за да убеди опонентите си, той стиснал една керемида в ръка, като от единия ѝ край излязъл огън, а от другия потекла вода.

За Свети Спиридон се разказва, че като малък е работил като овчар. След като се оженил, му се родила дъщеричка, но малко след раждането ѝ останал вдовец.

Св. Спиридон

Тогава той решил да използва своя имот, за да помага на хората в нужда.

Според едно предание светецът успял да спаси от голяма суша остров Кипър като започнал да се моли за дъжд, докато дъждът не завалял.

След смъртта му през 350 г. свети Спиридон бил погребан в град Тримитунт, където приживе бил епископ.

От средата на ХХ век Свети Спиридон е обявен за покровител и на всички занаятчии.

12 декември е празник на отделните еснафски гилдии като тухлари, керемидари, шивачи, обущари, бакърджии, дюлгери и на всички майстори, които се занимават с някакви народни занаяти.

Обреден хляб

В България днешния празник се отбелязва предимно в родопската област. Българите по този край вярват, че светецът предпазва от кожни заболявания. Затова изпълняват обичай, при който жените приготвят специални обредни хлябове и ги раздават на бедните хора, които минават покрай дома им.

В Благоевградско почитат Свети Спиридон като закрилник на козарите. Хората от този край празнуват на днешния ден, за да предпазят добитъка си, особено конете.

Традиция на този ден е жените да местят пити и да ги раздават тичайки.

Вярва се, че на днешния ден слънцето спира пътя си към зимата и се "завърта" към лятото.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати