Пустинята от Вътрешна Монголия ще погълне Пекин

Пустиня

Ежегодно Пекин става жертва на пясъчни бури. Докато само преди години те бяха приемани за непреодолим феномен, днес държавата сади милиони дървета срещу нашествието на пустинята.

Източникът на пясъчните бури е пустинята, която се намира на 84 км от китайската столица. Интересното е, че те не са единственият фактор, с който трябва да се бори местното население. Пустинята приближава към града със скорост от 4 м на година, а сухите райони около Пекин стават все по-негодни за живот.

На границата на приближаващата към Пекин от северозапад пустиня с големина повече от 90 хектара е село Лунбаошан, провинция Хебей. Пясъчните дюни вече са в непосредствена близост до селото и всеки момент могат да го погълнат.

Днес в село Лунбаошан живеят около 800 души. Средният годишен доход на всеки от тях е около 1000 юана (210 лв.). Още през 1999 година застрашеният район бил посетен от бившия тогава премиер Джу Рунджи.

Тогава в продължение на няколко години правителството обмисляло различни планове за предотвратяване на засушаването. Поради липсата на варианти обаче всички действия в тази област са преустановени.

Пекин

Докато тогава са отделяни определени субсидии от централната власт за предприемане на действия по този проблем, то днес те са преустановени. Местните власти пък не разполагат с излишни такива.

Преди пет години, по думите на заместник председателят на селската партийна организация в района Уан Юнтай, са засадени дървета в опит да се озелени района. Всички насаждения обаче загинали поради липса на вода.

Миналата година в село Лунбаошан настанал период на голямо засушаване. Половината плодни дръвчета и голяма част от посевите били унищожени. Това наложило на местните жители да си купуват почти всички продукти. Компенсацията, която получили от държавата, била едва 52 юана (10.92 лв.).

Поради лошите условия повече от 90% от младите хора са напуснали селото, за да работят в града. Там те не получават високо възнаграждение, но дори то е за предпочитане пред тази пустиня.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати