Как да разпределяме правилно енергията си

Енергия

При напрегнатото ежедневие, което повечето хора водят, се стига дотам, че 24-часовото денонощие се оказва недостатъчно, за да се изпълнят всички задължения за деня.

Според специалистите ключовият фактор, за да избегнем капана на вечната заетост, не е правилното разпределение на времето, а правилното разпределение на енергията ни.

Специалистите разкриват, че техниката „рано пиле – рано пее“ не винаги е ефективна, особено за хората, които трудно стават рано.

Редица примери показват, че фактът, че ставаме в 6 сутринта не гарантира продуктивен ден. В голяма част от случаите ранното ставане е водело само до ранно заспиване.

Събуждане

Това доказва, че е неправилно да се смята, че ако човек стане по-рано, ще може по-бързо да се справи със задачите си за деня.

Ключов момент при правилното разпределение на енергията е всеки човек да определи сам за себе си в кои части от деня се чувства най-продуктивен и работоспособен.

Експертите съветват да наблюдавате работните си навици в продължение на една седмица и да определите през коя част от деня сте успели да свършите най-много работа.

Обърнете внимание дали през най-продуктивната си част от деня се чувствате апатични или напротив – изпълнени с енергия.

Работа

Чрез този опит ще можете да установите през кои часове ви е най-приятно да работите и ще се научите да съобразявате задълженията си с настроенията на вашия организъм.

След като разберете през кои часове сте най-ефективни, специалистите препоръчват да свършите основните и неотложните си задачи именно в този времеви период.

Второстепенните задължения оставете за времето, в което най-малко ви се работи. Ако сутрин след сън се чувствате най-работоспособни, свършете по-голямата част от задачите си преди обед.

Ако сте „нощна птица“, се постарайте да отложите важните ангажименти за края а деня. Правилното разпределение на енергията зависи единствено от вашия биологичен часовник.

За да управлявате времето си, трябва да се съобразявате с него, защото в противен случай, денят ви ще е прекалено изтощителен и неоползотворен.

Рейтинг

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Една Мисъл
Една Мисъл
09.12.2013 09:44
специалистите вероятно не работят :) иначе щяха да знаят, че на работа не може да ходиш, когато се наспиш, а в точно определен час :) и задачките не може да вършиш, когато си най-продуктивен, освен, ако не работиш шеф във фирмата..
2
0