Какви тайни пази мистериозният Белинташ

Белинташ

Българите са една от най-старите цивилизации на Европа, а мястото на което се намира страната ни е една от най-ключовите точки от историята на света. На сравнително малката територия, която обитаваме, са събрани огромно количество легенди, тайни и неразгадани загадки, колкото големи страни не могат и няма да съберат никога.

Село Мостово се намира на 27 километра от Асеновград, в родопския рид Добростан. Интересното е, че то се намира в средата на точно описан квадрат от четири свещени места – Юрта, Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора.

Белинташ се намира в близост до селото. Името му идва от „бял, добър камък”, като може да означава още и „камък на знанието”. Научният интерес около него се проявява за първи път през 1975г.

Често Белинташ е наричан „българският Стоунхендж”. Въпреки уникалността на двете места, реални паралели между тях няма. А дори и да има – те не е доказани все още за нито едно от тях.

Легендата свързва Белинташ с Потопа. Твърди се, че именно това е мястото, на което акустира Ноевият ковчег. Доказателството е там и до днес – кръглите отвори за халките, с които са били привързани въжетата на кораба, личат в скалата.

Белинташ, Родопи

Друга легенда обвързва Белинташ с траките. Смята се, че спрямо разположението си, мястото представлява своеобразна астрономическа обсерватория.

И наистина – по време на равноденствие, Слънцето изгрява точно над Сини връх и залязва точно над Караджов камък. А в точно определени дати в годината, Слънцето и Луната се отразяват точно в двата кладенеца на Белинташ.

Изследователите на района са единни в едно - Белинташ е било мястото, на което древните хора, а по-късно и траките са осъществявали своята връзка с Космоса. През 1986г. в платото се забелязва небесна карта.

В щерните пък се виждат пособия, чрез които да се определи местонахождението на звездите. Тази теория не е доказана, но има значителен брой последователи.

Друга теория твърди, че Белинташ е бил център на космическия туризъм. Предполага се, че издълбаните щерни може да са имали техническо значение за приземяването и излитането на космическите кораби. В издълбаванията в скалите пък някои виждат конфигураци на съзвездията Малка и Голяма Мечка, Лъв и Орион.

Рейтинг

5 8
4 7
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
mimo
mimo
04.12.2013 20:24
До Сашо.Поздравления от мене,ти си истински интелигентен БЪЛГАРИН.
4
2
иле-ели
иле-ели
04.12.2013 15:45
по- долу явно са сашето и ванката от "комиците"
5
1
Уаля
Уаля
04.12.2013 09:27
Интересна статия.
Несъмнено реалната история за тези места е дори много по-интересна. Те просто не са и не се изследват, за да може да се докаже, че популярната история е просто популистска!
А, относно изказването на господата преди мен имам въпрос, ако ви кажат, че сте крави, това означава ли, че сте крави?!? Дори и да ви го каже "Путин"?
7
1
mimo
mimo
03.12.2013 10:54
Какви са тези глупости че Българите са най-старата цивилизация в Европа.Българите изобщо не са от Европа,а от Азиа,дошли на балканския полуостров около 450.год.Който не си знае миналото той няма и БЪДЕЩЕ.
6
21
сашо
сашо
04.12.2013 05:17
Съгласен съм с МИМОСУН ние българите сме били от монголоидната раса мургави с леко дръпнати очи понеже сме се умесили с славяните които са бяли затова сега изглеждаме така дори и до ден днешен има бълагри с драпнати очи това е останало от гените аз лично познавам много такива хора а ти ИВАНЕ си бая прост поинтересувай се малко от историята на българске народ прочети някоя книга че се излагаш
6
11
ivan
ivan
03.12.2013 11:50
ти какав си турчин-ром или п.....с?Не вярвам да си БЪЛГАРИН
12
7