sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мистерията Чатал Хююк

Мистерията Чатал Хююк

Чатал Хююк Разкопки
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Чатал Хююк е огромен по размери древен град от Новокаменната и Каменно-медната епоха. Намира се в южната част на Анадола, на територията на днешна Турция.

Съществуването му е датирано в периода 7 500-5 700 г. пр.н.е. Всеобщо е обаче мнението, че реално трябва да бъде датиран в 9 000 г. пр.н.е. Така той става един от първите известни градове в историята.

Първите открития, направени в Чатал Хююк, поставят началото на огромни спорове в света на археологията. Спрямо тях за пореден път се доказва недействителността на еволюционните твърдения.

Един от основните проучватели на древния град е археологът Джеймс Меларт. Той е удивен от напредналото състояние на областта за онези времена.

Техническите достижения в Чатал Хююк са само един от поразителните елементи в това високоразвито общество, което очевидно е било в началото на неолитния прогрес. Те са можели да полират например огледало от обсидиан, който е твърдо вулканично стъкло, без да го надраскат.

Чатал Хююк

Пробивали са дупки в каменни мъниста (включително и обсидиан) - толкова малки, че е трудно да се открие съвременна желязна игла, която би могла да ги пробие. А топенето на мед и олово се е практикувало безпроблемно, въпреки че знанието за това идва доста по-късно.

Откритията в Чатал Хююк показват отявлената нагласа на жителите за градски начин на живот. Те можели спокойно да го планират, конструират и изчисляват.

Разбирането им за изкуство е било далеч по-напреднало, отколкото е смятано, че е възможно в тези времена. Сегашният ръководител на разкопките на обекта, професор Ян Ходър също смята, че тези открития напълно обезсилват еволюционните твърдения.

В Чатал Хююк се намира удивително изкуство, чийто произход е неясен. Градът не е имал пряка географска връзка с регионите, които са били заселени по онова време. А откритите фрески са много по-напреднали от типичните за този период.

Въпросът, който стои пред археолозите, е защо и как тези хора са се сдобили с толкова издигнато творческо ниво и всъщност как група хора са постигнали един такъв зашеметяващ културен успех.

Еволюция в културното развитие, реализирано в Чатал Хююк, буквално няма по онези времена. А там, непринудено и от нищо, са се появили такива значими произведения на изкуството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
умната
умната
07.12.2013 08:57
май всичко ново ще излезе ,че е забравеното старо.А ние хората си мислим,че едва ли не времето в което живеем е върха във всяко отношение-техника,изкуство.:)
0
0