Стоунхендж бил древна минерална баня

stonehenge

Пътуване до Англия не може да премине без да се посети Стоунхендж – най-известният мегалитен паметник в света. Още през 1986 година Стоунхендж е вписан в списъка на световното наследство на Юнеско, а това, което постоянно привлича туристи, е не само величествената композиция, но и мистичната история.

Мистерията на Стоунхендж привлича посетители постоянно, а изследователите имат безброй хипотези по въпроса за какво всъщност е предназначена тази каменна грамада. През годините са се появили толкова много твърдения по този въпрос – едно от тях е, че Стоунхендж е консерватория от каменната ера.

Първото проучване за Стоунхендж е направено през първата половина на XVII век от Джон Обри. Изследователят започва да прави разкопки около камъните и открива, че в земята има скрити не големи ями, които за запълнени. Всички тези дупки са разположени на равни разстояния една от друга, а в науката тези ями получават името – ямките на Обри. Общият им брой е 56.

Последните проучвания показват, че всъщност има възможност мистерията на Стоунхендж да е в недрата на земята и да е свързана с топлата вода. Група учени от Еймсбъри (намира се непосредствено до Стоунхендж на малко повече от 3 км) съобщават, че са намерили ключа за решаването на загадката защо величествената композиция е построена именно там.

Стоунхендж

Изследователите са убедени, че този ключ е скрит в река Ейвън – след изследвания учените установили, че изворите, които захранват водата, са винаги топли, дори температурите на въздуха да са със знак минус. Дори около тези извори постоянно има свежа зеленина, която е в контраст със замръзналото поле.

Учените, които са провели проучването, предполагат, че хората от мезолита са издигнали каменното съоръжение, заради топлата вода – може би банална за съвремието ни, но чудо за древните.

Това е позицията на изследователя Дейвид Джак, който работи като старши научен сътрудник в Университета на Бъкингам, както и на неговия екип. Изследването на специалистите е публикувано в Daily Mail.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
келт
келт
30.11.2013 11:22
тиру-риру... камъните са ориентирани по слънцестоенето и бележат началото на времето за посев и жътва... годишен каледар и обсерватория... реката в близост сигурно е била в помощ на сроителите но не и причина за сроежа...
1
0