Днес отбелязваме деня на Свети Климент Охридски

Св. Климент Охридски

На 25 ноември православната църква чества деня на Свети Климент Охридски - български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.

На този ден имен ден празнуват всички, чието име е производно на Климент, Климентина и всички, чието име значи милостив.

Като един от учениците на Кирил и Методий православната църква е провъзгласила Климент Охридски за един от Светите Седмочисленици.

Някои източници дори сочат, че Климент е бил българин, роден в Югозападна Македония.

Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни и информация за средновековния учител се намира само в 2 гръцки жития - Пространно житие на Климент Охридски от Теофилакт Охридски и Кратко житие на Климент Охридски или т. нар. Охридска легенда от Димитрий Хоматиан.

Предполага се, че като ученик на Кирил и Методий Климент е участвал в хазарската и аланската мисия през 859-861 г.

Климент Охридски

След смъртта на Кирил в Рим през 869 г. Климент придружава по-големия му брат Методий в Панония и Великоморавия до смъртта на Методий през 885 г.

След смъртта на славянските учители папа Стефан V нарежда техните ученици да бъдат изгонени от страната, защото извършвали църковни служби на славянски език. През тези векове единствените езици, на които е било разрешено да се извършват служби, са били гръцки, латински и юдейски.

Климент, Наум, Сава, Ангеларий и може би Горазд са били принудени да напуснат Великоморовия.

Учениците на Кирил и Методий пристигнали в България, където били посрещнати радушно от цар Борис I.

Българският цар възложил на Наум Преславската книжовна школа, където той събрал ученици и започнал да обучава българите на славянски писменост.

Климент се заел със същата дейност в Охрид и основал Охридската книжовна школа.

Свети Климент е починал на 27 юли 916 г. в Охрид и е погребан в манастирската църква Свети Панталеймон.

В деня на Свети Климент Охридски най-старото учебно заведения в България – Софийски университет Свети Климент Охридски, също отбелязва своя патронен празник.

Университетът е открит на 1 октомври 1888 г.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аз есмь
Аз есмь
11.03.2014 13:22
Някои източници
както правилно сте отбелязали те са само 2
Единият на Хометиян в прав текст казва че че Климент произхожда от европейските мизи, които народът обикновено нарича българи
6
15