Мистерията на въртящата се статуя най-накрая се реши

Египетска Статуя

Загадката на една 4000-годишна египетска статуя, която тази година беше заснета от британските медии как се върти сама на 180 градуса, намери своето логично обяснение.

Догадките за феноменалното въртене на египетската реликва, която се пази зад стъклена витрина, варираха от древни проклятия, които тегнат над музейния експонат, до присъствието на духове около статуята.

За да установят каква е причината за мистериозното движение на статуята в музея в Манчестър, експертите поставиха силни сензори под рафта на експоната.

Установи се, че силните вибрации, идващи от автомобилите и автобусите на улицата пред музея, карат реликвата да се върти всяка вечер.

Според специалистите причината статуята да се върти само вечер е, че след 18:00 часа започват пиковите часове, които провокират по-силни вибрации от обикновено.

Египетският експонат е бил подложен на 24 теста, докато ръководителят на изследването Стив Гослинг заключи, че въртенето на статуята е причинено от движението на улицата.

Египетска Мумия

Гослинг добави, че статуята има специфична изпъкнала основа, която е по-податлива на вибрации в сравнение с останалите музейни експонати.

Преди въртенето на статуята да бъде научно обосновано, египтологът Анна Гарнет яростно защитаваше тезата, че мистериозното движение на статуята се дължи на магически сили. Това обяснение беше подкрепено и от управителя на музея Кампбел Прайс.

Преди нея професор Браян Кокс смяташе, че въртенето се дължи на триенето между вдлъбнатините на фигурата и повърхността на рафта, на който е поставена.

Двадесет и пет сантиметровата статуя датира към 1800 г. пр. Хр. и е намерена в египетска гробница преди 80 години.

Въртенето на древната реликва било забелязано първо от уредниците в британския музей, които обърнали внимание на факта, че всеки ден фигурата гледа в различна посока.

Само след няколко дни медиите поставили камери на всеки ъгъл около статуята и останали изненадани, когато видели, че реликвата наистина се върти сама през нощта.

Египетската статуя е принадлежала на фараона Неб-Сану.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ооооо
ооооо
12.12.2013 13:16
Да бе!
И откъде идват тези вибрации?
Ако е вибрации, няма начин!
Поне още един предмет ще се върти също!
2
2
Дедоо
Дедоо
08.06.2014 10:36
Е,какво говориш,наистина много по логично е да е магия или статуята да е жива !!! Това е сарказъм,да не си помислиш,че наистина смятам за по логично,наличието на магия ;)
1
0