Какво показват най-използваните символи

Какво показват най-използваните символи

От древни времена до ден днешен се използват универсални символи като кръстът, пентаграмът, свастиката и още много други, които имат специфични белези и своя собствена история.

Кръстът

Макар че кръстът е познат на човечеството като християнски символ, истината е, че той е езическа реликва. В гръцките оригинали на трите най-стари Евангелия кръстът никъде не се назовава като място на Христовата гибел. Там се споменава думата “Stauros”, която в превод означава кръст.

Какво показват най-използваните символи

Различните култури тълкуват символиката на кръста по различни начини например, според някои твърдения той олицетворява света.

Според най-известните интерпретации кръстът символизира вечния живот, възкресението и божествената защита от Дявола. Този символ е въведен от император Константин, който е наложил християнската вяра във Византия.

Какво показват най-използваните символи

Пентаграмът

Този древен символ олицетворява петте велики принципа - Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел.

Според ранното християнство петте лъча на пентаграма символизират петте рани на Христос, когато е умирал на кръста, и затова Ватикана признава пентаграма като сигурно средство за защита от Дявола.

Всевиждащата пирамида

Какво показват най-използваните символи

Пирамида, която има око на върха, става известна от някогашната американска банкнота от 1 долар.

Въпросната банкнота е била в обръщение в САЩ само 2 години, но и до днес тази пирамида се възприема като символ на неограничените възможности.

Какво показват най-използваните символи

Свастиката

Пречупеният кръст под 90-градусов ъгъл се поставял върху човек или предмет, за да му донесе късмет.

Този символ придобива лоша слава след Хитлеровата диктатура, защото се свързвал предимно с нацистите, който го използвали за свои отличителен белег.

След края на Втората световна война този символ е забранен в много европейски държави, но и в много страни по света продължава да се рисува.

В Индия често могат да се срещнат нарисувани свастики по храмове, жилища, върху тъканите, в които се завиват свещени текстове, както и върху погребални покрови без хората, които са го нарисували да са последователи на хитлериския режим.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 7
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
О.О
О.О
16.11.2013 02:07
Пирамидата с всевиждащото око на върха се счита за масонски знак, т'ва и баба ми го знае.
15
15
Veritas
Veritas
10.11.2013 19:55
Хммм, интересно ми беше, като видях заглавието на тази статия, да я прочета понеже съм чел и знам доста за по-горе споменатите символи. Честно казано всичко горе е вярно, но според мен е прекалено малко информация, доста повече може да се напише за всеки символ от къде идва и как се използва и то без да става прекалено дълга и без интересна статията. А да и още нещо, картинката на пентаграма не отговаря на определението за него или по-точно не отговаря напълно. Да не вземат хората да си помислят, че обърнатия пентаграм означава нещо хубаво, напротив точно понеже нормалния пентаграм означава всички тези хубави неща, сатанистните използват неговата инвертирана версия, като така все едно обръщат значението му точно противоположно. От символ на доброто, става символ на злото, като бъде инвертиран. Е разбира се това е при положение, че човек вярва в тези работи.
5
15
vampLady:D
vampLady:D
10.11.2013 14:43
аз имам пентаграм
0
6
красимир
красимир
17.06.2014 23:27
и аз имам пентаграм
2
15
рангел
рангел
17.02.2014 19:58
Пентаграма и в двата случая не е добре поинтересувасте се
20
21