Откриха уникален некропол в България

Разкопки

Археолозите от Русенския музей откриха 376 гроба от различни исторически епохи при разкопките по трасето на газопровода между България и Румъния.

Некрополът е запазил останките на траки, римляни и българи. Според специалистите гробовете са от епохата на Средновековието, като най-старите сред тях са от V-IV век пр. Хр.

Част от гробовете са принадлежали на наети варвари, които имали задължението да охраняват границите на държавата. Проучванията показват, че през периода на Второто българско царство с хората са били погребвани техни вещи и животни.

При разкопките са намерени части от коланни гарнитури с апликирани полускъпоценни камъни, които се намират много рядко по българските земи, военно съоръжение – мечове, бойни брадви и копия, и златни накити.

Разкопки Некропол

Археологът в исторически музей в Русе Деян Драгоев разказа, че екипът се е натъкнал и на множество погребения на деца от Второто българско царство.

Експертите предполагат, че всички тези деца са починали от епидемии или глад. Интересен за специалистите е гробът на 15-годишно момиче от II-III век, защото до останките е имало стъклен амулет от червено стъкло на антропоморфно божество.

Разкопки Скелет

Момичето е било погребано в зидан с керемиди и тухли гроб. При разкопките са открити и землянки от Първото българско царство. В една от тях са намерени около 12 гърнета.

Всички открити предмети са били прибрани в Русенския музей. Изминаващата 2013 г. беше много силна за българските археолози.

През тази година бяха открити няколко гроба, които показваха извършени ритуали против вампиризъм на починали хора в древността.

Дори американското списание „Тайм“ посвети материaл на откритите вампири в България. Журналистите са описали българската вампирска митология като смесица от истина, лъжа и сензация, която се стреми да привлече туристи.

Изданието е цитирало професор Николай Овчаров, според когото всеки исторически факт, легенда или мит, който е интересен и сензационен, трябва да се използва. Българският археолог уточнява още, че зад всеки един от ритуалите стои научно обяснение.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати