Румънски учени създадоха изкуствена кръв

Кръвни клетки

Учени от румънския университет Бабеш-Боляй в Клуж-Напока създадоха изкуствена кръв без никакви странични ефекти.

Това означава, че един ден откритието на румънците може успешно да се използва за нуждите на хората.

В изкуствената кръв се съдържат вода, соли и протеинът хемеритрин, извлечен от морски червеи.

Кръв

Изкуствената кръв е създадена с цел да се преодолее недостигът на кръв, както и да се предотвратят инфекциите, причинени чрез кръвопреливане.

Един от експертите в проучването - д-р Раду Силаги-Думитреску, сподели, че до този момент създаването на изкуствена кръв се е проваляло, защото течността не е издържала химическия и механически натиск.

При изследванията върху лабораторни мишки се оказало, че хемеритрина за разлика от хемоглобина остава стабилен, въпреки химическия и физически натиск.

При експериментите не са регистрирани никакви странични ефекти.

Според Думитреску това откритие може да доведе до създаването на "мигновена кръв", която да се транспортира и превръща в изкуствена кръв с добавянето на вода.

Екипът от румънски изследователи се надява до 2 години да се осъществят клинични изпитвания с изкуствена кръв върху хора.

Кръвопреливане

Румънското откритие надгражда проучването на университетите в Единбург и Бристол, които през 2011 г. създадоха милиони червени кръвни клетки от стволови клетки, взети от костен мозък.

Изкуствената кръв, която британските учени синтезираха, е от нулева кръвна група.

Специалистите от Бристъл и Единбург твърдяха, че до 20 години в медицинските лаборатории във Великобритания ще се създава един милион литра изкуствена кръв годишно.

Данните показват, че това количество напълно ще удовлетворява нуждите на Обединеното Кралство.

Преимуществото на тази кръв е, че тя със сигурност не съдържа инфекции и ще се приема на 98% от хората без значение каква е кръвната им група.

Създаването на изкуствена и безопасна кръв е от голямо значение за развиващите се страни, където заради проблеми с кръвоизливите при различни интервенции се губят хиляди животи.

Рейтинг

5 1
4 3
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати