sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Светец създава стълба преди 120 години

Светец създава стълба преди 120 години

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k967
Светец създава стълба преди 120 години
3D куб Ubik за деца и възрастни-21%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
13.50 лв.
Виж ››

Рано или късно, всеки посетител на Санта Фе , Ню Мексико, се сблъсква с мистерия. Безспорно най-енигматичен за туристите е параклисът „Loretto Chapel”, построен за монахините от ордена „Sisters of Loretto”. В него има чудна стълба, която не се крепи на нито една подпора и вече 120 години не е паднала.

Нито един архитект и строителен инженер не може да обясни как стълбището, свързващо долната част на храма с таванското помещение, където е хора, стои без да има подпорна колона.

Според легендата, когато бил готов параклисът, монахините забелязали, че няма стълба, която да води до горната част.

Те се молили 9 дена на свети Йосиф, който бил покровител на дърводелците. На десетия ден дошъл непознат човек с дълга брада, казал им, че е дърводелец и ще им помогне като построи стълба.

Дърводелецът, който не е използвал нито един пирон или лепило за

стълбата, я построил и изчезнал без дори да си изчака плащането.

Светец създава стълба преди 120 години

В градчето вярват, че това бил самият Свети Йосиф, изпратен от Исус Христос, за да помогне на монахините.

Има три мистерии около строежа на странната стълба - досега не е разкрита самоличността на дърводелеца, всички архитекти, инженери и учени, не могат да разберат как съоръжението стои изправено, без никаква централна подпора. Странно е и откъде е взето дървото за стълбата, при условие, че в целия район наоколо не се добива такава дървесина.

Потомци на различни дърводелци от края на 19-ти век приписвали авторството на свой предшественик, но никой от тях не е подкрепил думите си с документация.

През 1970 г. местен вестник публикувал сензационното разкритие, че виенчанинът Йохан Хадвигер е изработил чудната стълба. Газетата се базирала на думите на внука на майстора Оскар Хадвигер.

И този път енигмата останала неразгадана, защото внукът не можал да докаже авторството на дядо си.

Неотдавна обаче бяха открити други доказателства, хвърлящи светрина върх персоната на мистериозния дърводелец. В тях се споменава името на французина Франсоа Роша. Той дошъл в САЩ като член на сдружението на занаятчиите, за да се установи в Ню Мексико.

Следите към неговото авторство са две. Друг архитект, който построил катедрала в съседен град, описал в личния си дневник Роша като "експерт, работещ с дърво, който построи стълбището в параклиса Lorett".

В архивните сметки на монахините от ордена на Lorett също фигурират данни, че през месец март 1881 г. е „платено за дърво на господин Роша 150 долала”.

Предполага се, че стълбите са направени във Франция и Роша само ги е монтирал. Това обяснява защо са били сглобени в кратък срок, но пък се родила легендата за чудната стълба и светеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати