Най-странните поверия за Хелоуин

Хелоуин

На 31 октомври милиони, иначе нормални и приятни хора, ще се облекат като вещици и вампири, като зомбита, извънземни, пирати, призраци и какво ли още не. Цяла вечер ръка за ръка с децата си ще обикалят от къща на къща с думите „Номер или лакомство“.

Хелоуин или празникът на Вси светии е католически празник, който за първи път е утвърден от папа Григорий IV през IX век. На този ден Католическата църква отдава почит към всички християнски светци и мъченици. Но корените на Вси светии се простират далеч назад в историята.

Тържествата на Хелоуин са свързани с древните келти, които по традиция отбелязвали своята Нова година – Хелоуин (Samhain) в края на октомври месец. Клетите вярвали, че в нощта срещу Нова година завесата, който разделя света на живите от този на мъртвите, е най-тънка и най-лесно може да бъде повдигната.

Вещица

Според келтите на този ден сенките на починалите навестявали Земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от тях, живите се обличали със страшни маски, завивали се с животински кожи.

Вярвали, че ако оставят храна на прага на домовете си, духовете ще ги пощадят и няма за нахлуят в дома им. Друидите, древните келтски жреци, наклаждали големи огньове на открито, около които всички се събирали и празнували.

С отбелязването на Хелоун се свързват и много странни поверия. Ето и най-необикновените:

Черна котка

- Ако на Хелоуин черна котка ти пресече пътя, това е на късмет. Но ако котката е бяла – чакат те нещастия.

- Не убивайте паяците, които видите на Хелоуин, защото това са ваши починали близки, които са дошли да ви навестят.

- Родените на Хелоуин могат да общуват с духовете и сенките на починалите.

- На Хелоуин всяко семейство трябва да си направи тиквен фенер, защото той държи злите духове надалеч.

- Чуете ли стъпки зад гърба си на Хелоуин – не се обръщайте! Обърнете ли се, ще предизвикате Смъртта!

halloween

- Ако на Хелоуин си облечете дрехите наобратно и тръгнете назад, първата жена, която срещнете, със сигурност е вещица.

- Всяка уважаваща себе си врачка или ясновидка ще ви каже, че на Хелоуин се правят най-точните гадания за бъдещето.

- Неомъжените момичета, които искат да видят образа на бъдещия си съпруг, трябва да вземат фенер и да отидат до поток или река в нощта на празника. Лицето на любимият им ще се появи във водата.

- Ако в нощта на Вси Светии застанеш на Кръстопът, ще чуеш как вятърът ти нашепва тайни от миналото ти.

Хелоуин не е само католически празник. Православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на всяко лято, в първата неделя след Петдесетница.

Българите почитаме мъртвите си на Задушница. Най-голямата Задушница през годината е Архангеловата, който се отбелязва в съботата преди Архангелов ден. Архангелов ден се чества на 8-и ноември.

Рейтинг

5 7
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати