Отбелязваме годишния празник на свети Александър Невски

Александър Невски

На 30 август Българската православна църква почита паметта на Свети Александър Невски. Днес всички, които носят имената Александър, Александра, Алеко или Сашо празнуват имен ден.

На 30 август 1724 година тържествено са пренесени мощите на Свети Александър Невски пред императора Петър I. Мощите са били положени в тогавашната руска столица Петербург в специално построена лавра.

Част от мощите му се съхраняват и в столичния храм Александър Невски.

Храм паметник Св. Александър Невски

Александър I Ярославич Невски е руски княз на княжеството Владимирско-Суздалското в периода 1252-1263 година. Той е определян като една от основните фигури в историята на средновековна Русия.

Александър Невски е провеждал политика на сближаване със Златната орда и популяризиране на източноправославната църква в контрапункт на западното влияние.

Невски е водил две знаменателни битки срещу католиците. Едната е срещу тевтонците при Чудското езеро, а втората е срещу шведите в битката при река Нева на 15 юли 1240 година. След победата при Нева князът получава прозвището си Невски.

Свещи

Александър Невски е патрон и на най-големия храм-паметник в България Александър Невски, намиращ се в столицата. Наричайки го на княза, българите са искали да се отблагодарят на Русия за Освободителната война през 1877 година.

След като обаче руската флота атакува град Варна на 14 октомври 1915 година, обществените реакции в страната са толкова остри, че се гласува преименуване на храм-паметника.

Зад този процес застава и патриархът на българската литература Иван Вазов. Тогава църквата е преименувана на Свети Свети Кирил и Методий. Това обаче трае само 5 години и през 1920 година името Александър Невски е възстановено.

На 30 август 1924 година храм-паметникът е осветен повторно и е обявен за център на българската патриаршия.

Въпреки че днес отбелязваме пренасянето на мощите на Свети Александър Невски в Петербург, официалният празник в чест на светеца остава 23 ноември.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати