1400 астероида заплашват Земята

Астероиди

Руски асрономи от обсерваторията ISON-NM откриха огромен астероид, който приближава Земята.

Диаметърът на небесното тяло е повече от 1 км, а данните за него са изнесени в сайта на Центъра за малки планети на Международния астрономически съюз.

Астероидът е забелязан на 9 октомври тази година и съществуването му е потвърдено от японски, австралийски и американски астрономи.

Ръководителят на ISON-NM Леонид Еленин каза, че астероидът не е опасен, въпреки големите си размери.

Опасни Астероиди

Според данни на НАСА 93 % от големите астероиди в космическото пространство приближават нашата планета. Досега астрономите са преброили 1400 опасни за Земята астероида.

НАСА е направила точна карта на обектите, които могат да предизвикат катаклизми и сериозни катастрофи, ако попаднат в непосредствена близост до планетата ни.

Астероидите, които ни заплашват сега се намират на около 7.5 млн км. Наскоро в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер беше открито „гробище на комети“, което може да предизвика истински хаос в Слънчевата система.

През септември 2012 г. астрономите Виталий Невски и Артьом Новичонок откриха нова, приближаваща Слънчевата система, комета – ISON.

Удар с Астероид

Кометата е характерна с необичайно високата си яркост. Очаква се в началото на декември тази година да приближи Слънцето на разстояние 1.86 млн км. Много слухове определят ISON като заплаха за жителите на Земята.

Международният астрономически съюз отхвърля тези твърдения.

Според учените е невъзможно кометата да промени траекторията си така, че да се сблъска със Земята.

Ако нейните фрагменти се разбият, те ще продължат движението си в орбита близо един до друг без да достигат земната повърхност.

Подобно събитие вече се е случвало през 1910 г., когато Земята е преминала през опашката на знаменитата Халеева комета. Тогава не са настъпили необичайни промени на планетата.

Изследователите от НАСА смятат, че апокалипсисът на Земята ще настъпи на 16 март 2880 г. Причината ще бъде сблъсъкът на планетата ни с астероида 1950 DA, който се следи от учените от 2000 г.

Според тях през 2880 г. той ще промени траекторията си така, че да се удари сериозно със Земята.

Рейтинг

4.3
Общо 6 гласували
5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

pamela
pamela
14.07.2014 10:22
Лал остава ни малко живот хора живейте докато можете
1
0