sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Създаване на перлите

Създаване на перлите

перлена огърлица

Перлите са както естествен, така и култивиран продукт. Те са класическа украса за жените в цял свят. Красивите перли с цветовете на дъгата са ценени в цял свят. Счита се, че носенето на перли говори за почтеност, лоялност и спокоен нрав на притежателя им. В културно отношение, перлите са символ на богатство, социално положение и успех. Ето и някои любопитни факти за перлите.

Създаване на перлите

Перлите се създават от раздразнени стриди, но не защото са ядосани. Всъщност, ако бъдат раздразнени от пясък, който навлиза в техните меки вътрешни слоеве, те изолират вътре в тях слоеве калциев карбонат, наречен седеф. Стридите произвеждат много слоеве от седеф, за да защитят себе си от дразнителя. В същото време те произвеждат един от най-красивите природни орнаменти. Най-първокласните перли са ярко бели, много кръгли, без недостатък и имат изключителен блясък. Ако една перла има малък блясък, това обикновено се дължи на тънки или малко на брой слоеве седеф. Стридите, живеещи в студена вода понякога произвеждат по-ниско качествени перли. Перлите са органичен скъпоценен камък и могат да бъдат произведени от миди, раковини и морски охлюви.

Цветове и тонове на перлите

Създаване на перлите

Много бели перли имат оттенък от цветове, като нюанси. Розовите перли или тези с розови оттенъци са изключително редки и скъпи. Перлите с кремави оттенъци са също редки, но съвсем не толкова скъпи. Перлите със сребърни оттенъци са също силно търсени.

Естествени срещу култивирани перли

Естествените перли се създават от стриди, за да защитят себе си от пясък, паразити и други чужди обекти. Тези естествени перли се създават най-вече в Персийския залив и са известни като ориенталски перли. Естествените соленоводни перли са сред най-желаните в света, но на практика престават да съществуват поради замърсяването на водите.

Отглеждането на култивирани перли започва с патентован процес, изобретен от Кокичи Микимото, основателят на Микимото и компания, един от най-добрите производители и продавачи на перли. Мънистата са хирургически поставени в стриди вид Акоя, за да се създаде дразнение, което води до създаването на перли от стридите. След това стридите се връщат в морето, затворени в кошници. Те престояват в кошниците от една до три години. Двадесет и пет процента от стридите в кошниците умират всяка година. И все пак, колкото по-дълго се произвеждат слоевете от седеф, толкова по-големи и по-красиви са произведените перли.

Сладководни перли

перли

Култивираните сладководни перли се отглеждат в реките по цялото земно кълбо. Те се отглеждат както в Япония, така и в Съединените щати в малките притоци на река Мисисипи. Сладководните перли са произведени от вид мекотели. Те могат да се отглеждат в най-различни цветове, включително розово, оранжево, бледомораво и златисто. Те обикновено са малки по размер и са с различни размери. Цветните перли се оценяват според нюансите им. Нюансите зависят от интензивността на цветовете и варират от светли до тъмни. Тъмните жълти перли имат по-богати цветове и се смятат за по-редки и ценни. Перлите също могат да бъдат боядисани и да се намерят в най-различни форми. Формите им са различни - кръгли, причудливи, капковидни и неправилни. Големите, кръгли, сферични перли са най-високо ценени.

Направа на огърлици от перли

Перлите трябва да се пробият с цел да се направят класически огърлици и гривни. Перлите традиционно се нанизват на високо качествена копринена нишка, която е направена на възел между всяка перла, за да се разделят и защитят една от друга. Перлите в една огърлица трябва да бъдат идеално съвпадащи по размер, форма, цвят и нюанс.

Грижа за перлите

Перлите са органична скъпоценност. Седефът е направен от калциев карбонат. Перлите са направени от разтворим химикал и могат лесно да бъдат повредени от масла, парфюм, лак за коса и човешка пот. Те могат да бъдат почиствани с филтрирана вода и памук. Необходимо е да се избягва използването на химикали.

История на перлите

Много древни култури познават истории, свързани с перли. Египетската царица Клеопатра е разтваряла перли във вино. Перлите са били символ на определено богатство и обществено положение в древния Рим. Гърците са смятали перлата за символ на любовта и брака. Момичетата в миналото са дарявали перли на галантните рицари за защита в битки. По време на Европейския Ренесанс са се приемали закони, които са забранявали на всички, с изключение на благородниците да носят перли.

В Новия свят на Америка откриването на перлите в Централна Америка е благодарение на наследството, получено през 17 век, поради придобиване на този природен ресурс. Известният бижутер, Жак Картие купува магазина си в Ню Йорк през 1916 г. като разменя две перлени колиета за сградата.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати