sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Кръстът гони падналите ангели

Кръстът гони падналите ангели

Кръстът гони падналите ангели
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Всички същества от духовния свят са сътворени по своята природа като добри, учи църквата.

Не всички ангели обаче остават верни на своя Творец. Тези от тях, които избират да изоставят Бога, се наричат "паднали ангели".

Кръстът гони падналите ангели

Те съставляват свое особено царство с йерархия, визши и нисши чинове, със своя система на господство и подчинение.

Епискох Теофан Затворник разказва как Сатаната се отцепил и противопоставил на Бога. "И увлякъл със себе си третата част от низшите ангели, образувайи от тях цяло пълчище от слуги, преизпълнени със злоба и нему предани".

Колко е броят на падналите ангели? В свещеното писание не се определя точна цифра, но е голям. Обществото на злите духове се нарича "царство".

Свалени от небето, злите духове нямат твърда опора на земята и витаят без дом и разпръснато из въздуха.

Епискох Теофан учи, че милосърдният Господ е готов да прости на всички. "Само се покай и пожелай Неговото милосърдие. Ако бесовете биха се покаяли, биха получили опрожение, но тъй като те са закоравели в упоритото противене на Бога, за тях милост няма".

Падналите духове водят невидима война, тъй като имат възможността невидимо да действат на човешката душа. Злите духове усилват нападенията си към човек, докато той не започне духовен живот и не укрепне в доброто.

"Когато грешникът реши да поправи живота си, тогава бесовете се събират с безпокойство и като искат да задържат грешника в злото, му внушават грешни мисли, за да разбият неговите добри намерения да остави греха", раказва още епископ Теофан.

Кръстът гони падналите ангели

Бесовете учат хората на грях като действат чрез плътта и особено чрез чувствата, понякога лъжат, изменяйки предметите външно, понякога заплашват с бедствия и скърби.

Най-могъщото средство за борба с падналите духове и бесовете, е

кръстът, който те дори не могат да погледнат. А от вида му бягат в смъртен страх. Кръстният знак победоносно оръжие на вярващиге срещу невидимите врагове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
един от тях
един от тях
25.12.2013 14:50
браво горе долу бива но падналите са ревулюционери бунтари те носят и прогреса на 4ове4еството тава е като плюса и минуса взаимно сжарзани
2
15
Ива
Ива
06.11.2014 13:50
Ааа? Братле, ''горе долу'' се пише с тире между тях ето така ''горе-долу'' разбра ли???
3
17
алекс
алекс
12.03.2014 03:37
Е какъв прогрес - имаме коли и какво ли не още - а нямаме щастие... Прогрес е духовно да си щастлив, но то не се постига лесно, а чрез смирение; а не на искане;САМО ИСКАНЕ на още и още!...
12
0