Братство на масоните – идеология и конфликти

Масонство

От френски език думата масон означава строител, зидар.

По времето на Средновековието и Ренесанса масоните са били единствените граждани, на които е разрешавано свободно да пътуват от една държава в друга.

На масоните се гледало като на пазители на древни знания.

Легендата за създаването на масонството се свързва със създаването на Соломоновия храм.

Масони

Библейският цар Соломон наредил да се построи храм в прослава на Бог, който да стане дом и на свещения кивот.

Работниците, изграждащи храма, били организирани в 3 групи – чираци, калфи и майстори. Същите степени на посвещение се използват и в масонската ложа. Това са трите основни степени, през които преминава масонът по своя път на нравствено и духовно самоусъвършенстване.

Покровител на степените в масонството е св. Йоан Кръстител – основна фигура в масонската философия. За това за празник на масоните се счита Еньовден.

Масонството не е религия, защото няма масонски Бог и не предлага своя теологична доктрина.

Масонски знаци

В традиционните ложи продължава да е в сила забраната за спорове по религиозни причини. Всеки посветен вярва в своя Бог в зависимост от религиозната си принадлежност.

В масонските ложи присъстват свещените книги на всички религии.

За рождена дата на масонството се счита 24 юни 1717 г. На този ден в лондонската кръчма „Гъската и скарата“ се провежда първото общо събрание на 4-те ложи на масоните.

Изкуството, науката, философията, структурата и управлението на обществото през XVIII в. започнали да се изплъзват от влиянието на църквата. Като нейна опозиция се явявали масонските ложи, които предлагали по-привлекателни идеи на обществото.

Нападките на Ватикана срещу масонството се основавали на неподчинението на ложите в догматичните учения на християнството.

Масонски арсенал

Масоните имат свое униформено облекло, което е задължително при извършването на определени действия.

За да се идентифицират в обществото, те прибягват до използването на определени опознавателни знаци, които са известни само на посветените представители на ложата.

По същество масонството е идея за морала и политиката.

Двата основополагащи стълба на масонството са свещената геометрия и нравствената алегория. Геометрията отразява ролята на архитекта в символичния строеж на братството.

А при нравствената алегория чрез символи и знаци се представя скрито послание, което не трябва да бъде излагано пред очите на непосветените.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дим27147
дим27147
24.07.2014 21:26
тинтири-минтири.сноби
0
1