sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Откриха най-стария лунен календар в Шотландия

Откриха най-стария лунен календар в Шотландия

Потландски лунен календар

Лунните календари са пряко свързани с фазите на Луната. Те се основават на тяхната цикличност. Най-широко разпространените от тях са с периодично съгласуване със слънчевата година. Този вид се наричат лунно-слънчеви и са известни от древността.

При лунните календари годината се състои, както и днес, от 12 месеца. Една лунна година има продължителност 354.36708 денонощия, поради което календарната година може да има или 354 дни (редовна) или 355 дни (високосна).

Често за коригиране на нейната продължителност се използват различни високосни цикли, където броят на годините в цикъла са дадени в знаменателя, а броят на високосните години в цикъла са дадени в числителя.

Календар на маите

При скорошни разкопки в Абърдийншайър, Шотландия, археолози заявиха, че са открили най-стария в историята лунен календар.

Археолозите са разкрили 12 яки, изключително наподобяващи лунните фази и проследяващи лунните месеци. След откритието на мястото веднага се изпраща екип от Бирмингамския университет.

Учените изказват предположението, че древният паметник е създаден преди около 10 000 години от ловци и събирачи от времето на Мезолита. А това е много по-рано от времето на създаването на монументи за измерване на времето в Месопотамия.

Лунен календар

Следи от тези ровове са забелязани още през 2004 г., но тогава не им е обърнато нужното внимание. Експертите, които са изпратени да ги проучат, смятат, че най-вероятно в тях е имало дървени стълбове.

Рововете са подредени по схема. Тя е подредена спрямо изгрева на Слънцето. Спрямо това в средата на всяка зима е имало възможност за годишна "астрономическа корекция". По този начин древните хора по лесен начин изчислявали изминаването на времето и промените на сезоните.

От получените данни може да се заключи, че древните ловците и събирачите на плодове на днешната територия на Шотландия са използвали календара, за да проследяват времето през годините и да коригират сезонните изменения в лунната година.

Те са имали потребност от това. Интересното е, че този лунен календар се датира близо 5000 години преди първите официални подобия на календари в Близкия изток.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати