Новите екзопланети и техните красиви цветове

Екзопланети

Понятието екзопланета е сравнително непознато за обикновения човек. Този термин буквално означава „външна планета”. Има се предвид планета, която се намира извън Слънчевата ни система.

Първата открита екзопланета PSR 1257 b е регистрирана от полския астроном Александър Волцман през 1991 г., но първата потвърдена такава е открита от Мишел Майор. Тя представлява газов гигант и е по-известна с името Белерофонт.

Съвсем наскоро учени успяха да установят цвета на екзопланета, приличаща на Земята. Планетата има кобалтово син цвят и напомня много на нашата планета. Той обаче не се дължи на отразена от океан в тропиците светлина, а на мъглива и турбулентна атмосфера. Тя е съставена предимно от водород и силикатни частици.

Планети

Откритата екзопланетата HD 189733b се намира на 63 светлинни години от Земята. Позиционирана е в съзвездието Малка лисица и представлява газообразен гигант. Тази необитаема планета, също като Земята, орбитира близо до своята звезда.

HD 189733b представлява екзопланета от типа горещи юпитери. Завърта се около звездата си за 53 часа и е с около 10 на сто по-голяма маса и по-големи размери от тези на Юпитер.

Атмосферата на екзопланетата е изключително гореща. Температурите там надхвърлят 1000 градуса Целзий. Ветровете пък се вихрят със скорост над 7000 км/ч.

Космос

HD 189733b е сред най-близките до Земята екзопланети. Изследвана е от "Хъбъл" и други телескопи. Именно с помощта на "Хъбъл" екип под ръководството на Фредерик Понт от университета на Ексетър, Великобритания, успя да определи цвета на планета извън Слънчевата система.

За установяването на цвета на HD 189733b е изследвано албедото ѝ, т.е. - количеството светлина, отразена от повърхността й. Синият и цвят обаче се дължи на мъглива ѝ, турбулентна атмосфера, съставена предимно от водород и силикатни частици, които отразяват синя светлина.

Учените изразяват мнение, че дори в Слънчевата система е трудно да се посочи от какво се определя цвета на атмосферата на планета. Това става чрез редица наблюдения, които отново не могат да дадат 100 %-ва сигурност.

Рейтинг

3.9
Общо 7 гласували
5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари