Митовете за произхода на човека

Човек

Дали човек е създаден от Бог или произходът му има просто научно обяснение? Можели да се окаже, че теорията на Чарлз Дарвин за произхода на човека не е вярна? Възможно ли е нашето присъствие на Земята да е резултат от извънземен експеримент?

Хилядолетия наред религии като християнството, исляма и юдаизма се организират около идеята, че човек е създаден от Бог.

Хора гущери

През 1859 г. „Произход на видовете“ от английския учен Чарлз Дарвин оборва религиозните доктрини с твърдението, че човек е резултат от еволюцията на маймуните.

Според някои съвременни теории човекът се е появил от експеримент на извънземни.

Еволюция

Различните митове за сътворението на човека имат поразителни прилики.

Китайските легенди разказват за Нуа, който направил статуетки от глина и им вдъхнал живот – така се появили първите хора на Земята.

Горили

Според Библията Бог е създал първия човек – Адам, от пръст и вдъхнал в ноздрите му живот.

Австралийските митове твърдят, че човек е създаден от 3 парчета дървесна кора, смесена с пръст, на която Бог вдъхнал живот в ноздрите, устата и пъпа.

Древните племена догони разказват, че човек е създаден от невероятни същества – хибриди между хора и риби, наречени ному. Според легендите ному са слезли за Земята преди 6000 г., създали са хората и са ги обучили.

Революционната теория на Дарвин е призната за едно от най-великите и достоверни открития и присъства във всички учебници по биология.

В книгата си „Произход на видовете“ Дарвин въвежда теорията за естествения подбор на видовете, която в комбинация с идеята за унаследяването на австрийския ботаник Грегор Мендел, съставя съвременната теория за еволюцията на човека.

Според тази теория видовете се борят за оцеляването си. Благодарение на тази борба най-добрите от тях оцеляват. Като резултат от тази селекция се появява ново поколение. Новите видове се развиват в определена посока, зависеща от условията на живот. По този начин видовете се изменят.

Християнството смята, че Дарвиновата теория може да бъде оборена. Основният аргумент на религията е, че теорията за еволюцията е основана върху принципите на расизма.

Идеята, че човек произхожда от човекоподобните маймуни е изследвана от много учени през XIX в. Най-разпространено е мнението, че наши най-близки родственици са шимпанзетата и горилите.

Разликата в генома на човека и шимпанзето е само 3%, което показва колко дълга еволюция е извървял света на животните.

В религиите основният принцип, на който се опират догадките за произхода на човека, е безусловната вяра. Докато науката не вярва на нищо, ако не е доказано чрез факти.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Раймондус Лулус
Раймондус Лулус
25.11.2014 23:31
Снимката на маймуната просто е велика.
11
0
муму
муму
07.04.2016 16:48
Да...хахахаххахха,паднах като я видях
3
0
ваал харун
ваал харун
11.07.2014 19:50
бог, има но сега е модерно да се казва извънземни, хората са глупави и неизяснените неща ги казват с богове,а а сега по-модерно ''извънземни''
9
8
vankata
vankata
05.02.2014 23:25
живота на земята е посаден от извънземни
22
4
дейзи
дейзи
28.09.2013 04:59
"Ако сме произлезли от шимпанзетата, защо сега или през годините шимпанзетата не се превръщат в хора?" това ме попита майка ми, Бог да я прости,преди много години, когато аз и казах, че няма как Бог да сътвори човека. Сега обаче, след много години на търсене на познанието, мисля,че човек е едно творение, създадено от по-висша цивилизация, вярвам, че има живот след смъртта, че душата е вечна и че ние сме едно от най-забележителните творения..е, ако имаме възможност да се запознаем с други такива ще видим дали е така..
25
6
Бог има
Бог има
07.04.2016 16:47
Майка ти,бог да я прости,мисли правилно.Аз смятам че хората сме един експеримент...тези които са ни създали искат да видят дали ше се избием взаимно,както и правим,или ще живеем в мир и щастие...да ама не....
5
1