Откриха предполагаем вампир на Перперикон

Вампир Созопол

При разкопки на Акропола на Перперикон бе открит мъжки скелет със забит в лявата страна на тялото – между шията и гърдите, масивен палешник. Археолозите установиха, че при при погребението на този мъж е извършен ритуал против вампирясване.

През епохата на Средновековието в България се извършвали няколко обреда на личности, които будели съмнение, че след смъртта си ще се превърнат във вампири.

Едно от задължителните действия било пробождането, като се вярвало, че така ще се спре евентуалното превръщане във вампир. В тялото се забивали вретена, пирони и тръни, а гробът се маркирал с чесън, боб и просо.

Вампир Перперикон

След установяване на смъртта тялото се пазело, за да не бъде прескочено от котка, коза или друго „дяволско животно“.

Погребението ставало на третия ден след смъртта. Опечалените задължително се спирали на 3 кръстопътя и хвърляли монети. Вярвало се, че с тези пари мъртвият ще плати пътя си към Отвъдното.

Спазвайки традициите, живите си осигурявали покровителството на починалия.

Според археолозите погребаният мъж на Перперикон е на около 35-40 години.

Перперикон

Ръководителят на експедицията - проф. Николай Овчаров, предполага, че гробът е от XIII-XIV-ти век според откритите на гроба монети. Изследванията върху находката продължават.

Това погребение напомня на открития преди година гроб в Созопол. До древен храм бяха открити останки на мъж с прободени колове в гърдите.

Наскоро вампирът от Созопол стана част от експонатите на местния археологически музей. Любопитните посетители могат да видят човешкия скелет през стъклена витрина.

Според народните вярвания за вампири били нарочвани злите хора. В историческите хроники се споменава за един от управниците на Созопол, който се отличавал със зъл характер.

Антропологът Йордан Йорданов направи възстановка на главата и лицето на предполагаемия вампир. Установи се, че личността е живяла в края на XIV в.

От Созопол се надяват градът им да стане част от т.нар. „вампирски туризъм“, станал популярен чрез нашата съседка Румъния.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати