Откриха как се удължава животът

ДНК

Изследователска група от японски учени разкри тайната на дългия живот.

Чрез манипулиране на генетичния код жизненият цикъл на организмите ще може да се удължава.

Японските специалисти от Националния институт за генетика разработиха метод, като се концентрирали върху изучаването на рибозомата. Тя е отговаря за синтеза на белтъците от аминокиселини и е една от съставните части на живата клетка.

Старица

При наблюдението учените установили, че организмите стареят заради нестабилното поведение на рибозомите. Японските експерти откриха начин за поправянето на тази нестабилност чрез изменения в генетичния код.

Ръководителят на изследователската група - Такехико Кобаяши, разкри, че при последния експеримент са успели да увеличат живота на колония от гъбички - от един на два дни. По този начин учените са си обяснили част от механизмите на стареене.

Очаква се получените данни да бъдат разработени и използвани за откриване на нови методи за удължавана на човешкия живот.

Удължаване на живота

Досега научните теории се обединяваха около концепцията, че човешкия живот може да продължи до 120-140 години в най-добрия случай.

Според Световната здравна организация възрастта до 44 г. може да се нарича младост, от 45-59 г. – средна възраст, от 60 до 74 – напреднала, от 75 до 89 – старческа, от 90 до 100 и повече – дълголетна.

През последните години молекулярната биология и генното инженерство, се опитват да разгадаят тайната на живота. Изследванията се провеждат на клетъчно ниво. Установено е, че клетките в тялото могат да се възпроизвеждат около 50 пъти, след което стареят и умират.

Всяка минута в човешкия организъм умират 3 милиарда клетки.

Според някои учени в процеса на стареене участва хипоталамусът. Той управлява хормоните и действието на жлезите с вътрешна секреция. В източните учения хипоталамусът е известен като „трето око“ и се смята за енергиен център.

Друга научна теория твърди, че важна роля в процеса на стареене играе тимусната жлеза. Установено е, че след пубертета теглото на тази жлеза намалява, а след време спира да функционира.

С годините теориите за стареенето и удължаването на живота се множат, но източникът на дълголетието все още си остава неразгадан.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван
Иван
27.01.2014 08:47
Даааа , да живеем по-дълго е хубаво но да не сме в България. Тук ще измрем от глад и простотия .!!!
13
1