Цветята могат да говорят

Общуване с цветя

Научният свят дълги години се противопоставяше на твърдението, че с растенията може да се общува. Причината да защитават тази теза беше фактът, че представителите на флората нямат нервна система и психика, благодарение на които да влизат в контакт.

Но революционно откритие доказа, че с цветята може да се разменя информация на емоционално ниво.

За да се докаже тази теза се провежда експеримент с растението бегония, поставено на 1 м. от човек – без правото той да докосва цветето. С помощта на четириканален енцефалограф се регистрират психоенергичните реакции на бегонията. Установява се, че контакт между човека и растението възниква само при много силни положителни или отрицателни емоции.

Цветя

За да предизвикат тези чувства, експериментаторите използвали хипнотизатор, които внушил на доброволеца, че е цвете, което периодично изпитва радост, болка, страх, студ и топлина. За изненада на учените бегонията показала същите емоции чрез енцефалографа.

Друг подобен опит показал, че растенията могат да четат мисли.

Участник в друг научен експеримент се подложил на детектора на лъжата. Мъжът трябвало да намисля число от 1-10, а стоящата срещу него бегония да ги отгатва с помощта на енцефалограф. Цветето успяло да познае всички намислени от участника числа.

Говорене с цветя

Според академик Труевас от Единбургския университет тези феномени се дължат на наченки на разум в растенията. Ученият твърди, че растенията могат да приемат и преработват информация подобно на животните.

Друг популярен академик – Гунаров, открива своеобразен център за обработка на информация, разположен в кореновата шийка на растенията. Този орган, подобно на сърдечния мускул, се свива и отпуска, и препраща импулси към всички клетки в растението.

Интересно е, че в някои страни използват растенията за разобличаване на престъпници. Полицаите използвали цветята от местопрестъплението и с помощта на енцефалограф се запознавали с детайли от престъплението.

Любителите на цветя отдавна са забелязали, че растенията могат да изпитват емоции. Например, теменужката се потиска, ако стопаните заминат за дълго, а кактусите реагират на лошото настроение.

Всички направени открития показват, че към цветята трябва да се отнасяме с грижи и любов – като към всички живи същества.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати