sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мозъкът ни може да работи до 200 г

Мозъкът ни може да работи до 200 г

Мозък
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Мозъкът на човек е един от органите, които най-много се доближават по устройство с тези на останалите бозайници. При хората обаче той има по-голям размер, съотнесен към размера на тялото. Човешкият мозък управлява жизнените функции, както и поведението на носителя. Плод на неговата дейност са мислите, спомените и чувствата. Много по-сложен е от всяка позната ни машина.

Именно поради сложната си конструкция и функции, човешкият мозък постоянно е подлаган на интензивните изследвания. Наскоро американски учени установиха още един интересен факт за него.

Човешки мозък

Човешкият мозък е в състояние да работи до 200 години. До скоро се смяташе, че той престава да функционира с времето, тъй като необходимите хранителни вещества се губят и работата, която извършва, също се губи. След новите открития обаче, изследователите смятат, че възможността мозъкът да живее в продължение на 200 години, е изключително реална.

Проблемът с живота на мозъка е физическото тяло. То не е в състояние да подсигури толкова дълъг период на работа, тъй като умира доста по-рано. Именно поради това, учените смятат да създадат уникално изкуствено тяло.

Възможности на мозъка

С напредването на науката бионика, днес вече реално съществуват бионични протези, които се "командват" от мозъка. С течение на времето и напредване още в дълбините на познанието тези протези ще могат да заменят не само човешките крайници, а дори органи в тялото. А дори – и цяло тяло.

Освен това вече има разтвори, които заместват кръвта и са способни да осигуряват кислород и хранителни вещества за изкуственото тялото и мозъка. Тези методи са доказани и се прилагат в съвременната медицина. Предполага се, че по този начин мозъкът може да се снабди с необходимите му хранителни вещества.

Спрямо това следва заключението, че страхът на човек да не бъде завладян от роботи в близкото бъдеще, е почти неоснователен. Ако учените са прави и подобен процес е възможен, всеки от нас ще може да остане на Земята доста повече време, като просто премести мозъка си в прототипно тяло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ванеса
Ванеса
21.08.2014 14:05
Човек трябва сам да се развие ако той не го направи няма друг
1
0
Мишо
Мишо
17.04.2014 20:49
Абсолютна истина! Мозъкът е най-съвършенният компютър. Трябва му само захранване и той ще работи дълги периоди от земното време.
3
0
нина иванова
нина иванова
22.02.2014 00:06
Е гати! Просто невероятно.научна фантастика която предстои дасе сбъдне.
2
0