sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво представлява циклонът?

Какво представлява циклонът?

Какво представлява циклонът?

Силното въртене или спираловидната буря от ветровете, получаващи се от областите с ниско атмосферно налягане, е познато като циклон. Силните фучащи и свирещи ветрове, придружени от обилни валежи, съпровождат циклоните.

Циклоните в северното полукълбо, които се въртят в посока, обратна на часовниковата, се наричат урагани или тайфуни. Тропичните бури в южното полукълбо са познати като циклони и при тях вятърът се върти по посока на часовника.

Формиране на циклоните

Чудели ли сте се някога как се появява циклона? Въздухът, който е в близост до екватора, се пренагорещява и се издига бързо, създавайки области с ниско напрежение. Когато горещият възух се изкачва, той се овлажнява и така се кондензира, създавайки гръмотевици. При изкачването си нагоре, въздухът създава вакуум и в това свободно пространство нахлува студен въздух и се оформят спирали с невероятна скорост. Причината за завъртането се крие в непрекъснатото въртене на Земята около собствената й ос. Вятърните спирали се усилват и създават огромен кръг, обхващащ до 2000 километра.

В „окото” на бурята, централната област е спокойна и безоблачна. Районите, намиращи се под това око, не претърпяват силен вятър или дъжд.

Насоченото нагоре движение на циклона се разпространява от топлия влажен въздух. Гръмотевичните облаци образуват дебела стена, стигаща до 20-30 км над центъра на бурята. Районите, над които се издигат тези гръмотевични облаци, ще усетят силните ветрове и проливните дъждове. Вятърът около окото на бурята на моменти ще стигне до 200км/ч. Отчетите и изследванията, показват че около 2 милиона тона въздух излизат от напълно оформения циклон.

Видове циклони

Ураганите и циклоните, които се образуват в северното полукълбо и силните тропически бури на южното полукълбо, са циклоните. Образуването и на ураганите, и на тропичните бури, е горе-долу едно и също.

Урагани

Ураганите са силни завъртащи се ветрове, които достигат скорост от 80 до 200 м/ч. Ураганните циклони продължават над седмица в океана, след което се преместват към сушата. Там те могат да причинят сериозни щети. Ураганът, който се образува между юни и ноември е познат като Атлантически ураган, а този, който се образува между май и ноември - Източен ураган над Тихия океан. Имената се измислят от Световната Метеорологична Организация. Някои известни имена на Атлантическия ураган са Хана, Жозефин, Фей, Густав, Алекс и др. Именат на Урагана над Тихия океан включват Барбара, Борис, Агата, Рейчъл и др.

Тропически циклони и бури

Силните ветрове, бушуващи в тропическите и субтропическите океани, са известни като тропически циклони. Те започват със скорост от 63 км/ч, но веднъж набрали я, тя стига до 118 км/ч. Тропическите циклони са комбинация от разрушителни ветрове и силни дъждове. Някои примери на включват бурята Франклин, циклона Аделин Джулиет и др.

Какво представлява циклонът?

Циклоните засягат най-вече крайбрежните райони, а т.н. глобално затопляне може да влоши нещата. Морското равнище ще се покачи поради разтопяването на ледниците и това ще доведе до още по-разрушителни бури. Тежките дъждове ще се превърнат в наводнения. Това ще доведе до унищожаване на човечеството и животните, намиращи се на крайбрежните райони. Направени са много научни изследвания, търсещи връзката между глобалното затопляне и циклоните. Смята се, че през последните няколко години скоростта на циклоните драстично се е увеличила. Затова метеорологичните департаменти по света изпитват затруднения при установяването на точни прогнози.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати