Как каменните въглища се превръщат в диаманти

Диаманти

Трудно е да се повярва, че съществува някаква връзка между тъмните кафеникаво-черни буци въглища и бляскавите диаманти. Общото е, че и двете са изградени от въглерод. Той съществува на земята под три различни форми. Първата е аморфна и няма кристална структура, а втората се нарича графит и е под формата на шестоъгълни кристали. Диамантите са третата форма на въглерода. Тези блестящи скъпоценни камъни имат кубични кристали.

Връзка между между каменните въглища и диамантите

Въглищата, които са аморфна форма на въглерода, не са направени от чист въглерод. Те се състоят от сложни органични молекули на разложени растения и животни, които са се компресирали в продължение на милиони години в земната кора. Каменните въглища са подложени на няколко геологични процеса, които променят химичното съединение и го трансформират в неговата почти най-чиста форма, наречена графит.

Този процес изисква подходящи условия и време от милиони години. Диамантите се формират надълбоко в земята, където температурата и налягането са много високи. Те се транспортират на повърхността чрез разтопената магма.

Ако и диамантите, и графитът, са изградени от върглерод, защо тогава изглеждат толкова различно? Отговорът се крие в подредбата на въглеродните атоми. В графита те са подредени в шестоъгълна форма, а в диаманта всеки атом е свързан с шест други атома по тетрахедрален начин. Затова графитът има повърхност от скупчени един върху друг атоми, докато при диамантите те са подредени под формата на пирамида. Плоската повърхност на графита абсорбира светлината на различни дължини на вълните и затова тя е матова и черна. Пирамидалната структура на диаманта няма такава способност и това е причината той да е прозрачен и блестящ.

Диамант

Как каменните въглища се превръщат в диаманти

Превръщането на въглищата в диаманти е почти невъзможно. Даже и да има въглеродни атоми във въглищата, количеството нечистотии е толкова голямо, че ще трябват милиони години те да се транформират в почти най-чистата си форма - графита. А превръщането на графита в диамант отнема още няколко милиона години. Тази трансформация не може да стане на земната повърхност, тъй като те се формират надълбоко в земята.

Процедурата става на около 100 мили под повърхността, където въглищата са подложени на няколко геологични процеса. Смята се, че те са изложени на температура над 200 градуса по Фаренхайт и на налягане почти 50 пъти по-голямо от това, което е на повърхността. Всяка вариация на тези фактори може да въздейства на образуването на диамантите. Промяна в налягането или увеличаване на температурата може да доведе до разтопяването им.

Как каменните въглища се превръщат в диаманти

Макар диамантите да се образуват по този начин, на тях им трябват още 2000 до 3000 години, за да излезнат на повърхността. Разтопената магма ги донася и ги изстудява, за да се превърнат в камъни под формата на жилки, които са познати като кимберлит. Именно кимберлитовите жилки се смятат за препоръчителните места за отваряне на диамантени мини. Възможно е диамантите да се пренесат на по-далечно разстояние в резултат на кимберлитната ерозия. Суровите скъпоценни камъни се намират обаче в кимберлитовите области и в близките до тях райони.

Как въглищата се превръщат в диаманти е въпрос, предизвикал доста съмнения. На хората им е трудно да повярват, че нещо толкова гнусно като въглищата може да се трансформира в толкова красива скъпоценност като диаманта. Макар и възможно, трябва да се разбере, че това не е лесен процес. На майката природа ѝ отнема милиони години, за да може да произведе един диамант, а за един карат са необходими около 100 тона кал. И така - как ще превърнете въглищата в диаманти? Невъзможно е и не можете да го направите сами - това е естествен процес, който отнема милиони години.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 5
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Росен
Росен
07.09.2014 11:46
Малка поправка.Диаманти могат да се създават и от хора в лабораторни условия.При високо налягане и температура.
1
1
Вълчица
Вълчица
09.05.2014 12:24
Чудесна статия - факти, цифри, малко и странична мисъл, много красиви думи! Но най-основното факти! Браво!
2
1