Феноменалното явление Метеорен Дъжд

Феноменалното явление Метеорен Дъжд

Какво знаете за метеорните дъждове. Любопитни факти за метеорите:

Метеорният дъжд е небесно явление, при което се наблюдават група метеори, излъчващи светлина. Този феномен е известен и като „метеорна буря”, и „метеорен поток”. Метеорите, участващи в дъжда, са всъщност космически отломки, навлезли в земната атмосфера с голяма скорост, които по-късно поради триене се изпаряват, оставяйки ивица светлина, която е позната като метеорен дъжд.

Феноменалното явление Метеорен Дъжд

Идентифицираният метеорен дъжд е годишно явление, тъй като всяка година Земята се среща с еднакви метеори горе-долу по едно и също време, и с една и съща скорост.

Метеорни дъждове - причини

Метеорните дъждове са резултат от взаимодействието, което се случва между планетата Земя и комета. Кометите се състоят от лед и скали (често наричани мръсни ледени топки), които се движат в кръг около слънцето като планети. Всеки път, когато кометата се доближи по-близко до слънцето, част от ледът й се стопява и оставя голям брой отломки. Те се отделят от кометата и стават част от опашката й, която е видимата част на кометата.

Солидните части на опашката са метеороидите, които се разстилат около цялата орбита на кометата, което е известно като метеороиден поток. При въртенето на Земята около Слънцето, пътят й може да пресече този метеороиден поток, след което да последва и метеорния дъжд. Когато потокът е по-гъст, тогава ставаме свидетели на метеорна буря и гледката е наистина изключителна.

Метеорни дъждове - хората зад концепта

Смята се, че ирландският астроном Джордж Клуни, съвместно с британския астроном Артър Даунинг и немецът Адолф Берберих, са предложили първи идеята за метеороидния поток през 1890. Те могли да изчислят как веднъж освободени от кометата, метеороидите с бавна скорост (в сравнение с тази на самата комета) ще започнат да се забавят след като завършат една орбита. Този ефект е приписан на това, че когато материалите се отдалечават бавно от кометата, някои частици правят по-широка орбита от останалите. Притегаталната гравитационна сила на земната атмосфера решава дали остатъците прах ще преминат през нея. Много е възможно някои години, частиците прах въобще да не стигнат земната орбита.

Основни метеорни дъждове

Ако искате да наблюдавате метеорен дъжд, най-доброто време в годината е нощта на 3-ти януари. Този дъжд е наречен Quadrantids и може да произведе над 140 метеора за час. Източникът му не е комета, а малка планета- 2003ЕН1- която през 1490 пострадала от катастрофален разпад. Дъждовете обаче са доста слаби и продължават само около пет часа. Затова трябва да сте на най-доброто място, за да можете да видите дъжда в целия му разкош, а това място трябва да е някъде в северното полукълбо.

Хората от южното полукълбо няма защо да са разочаровани. Те могат да са свидетели на метеорния дъжд, наречен Eta Aquarids, който се състои от отломки от известната хелиева комета. Разгарът на дъжда е на пети май, а степента му - около 30 метеора на час.

Смята се, че метеорният дъжд “Geminids” е най-добрият в годината. Кулминацията му е в нощта на 13 декември, а степента му-около 70 метеора на час. Източникът на този дъжд е също малка планета, 3200 Phaethon. Най-добре се вижда от северното полукълбо и се смята, че поради екстремните условия на студ, въздухът става по-ясен, което прави гледката наистина невероятна.

Спорадични метеорни дъждове

Когато метеороидите се сблъскат един с друг, те могат да станат част от спорадичния метеорен фон. Те образуват отделни метеори, които не са част от метеорния дъжд.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати