Митовете за глобалното затопляне

Глобално Затопляне

Климатичните промени са факт, но дали теорията за глобално затопляне е повече истерия отколкото реален феномен? В книгата на Колин Грант „Митовете, според които живеем“ се казва, че терминът глобално затопляне е по скоро израз, разпространен от медиите, отколкото реално случващ се процес.

Тази теория нито е отречена, нито напълно потвърдена от учените, които се обединяват около друга теория. В обществото съществуват митове, които не се уповават на доказателства.

Първи мит : Температурите се покачват с бърза и безпрецедентна скорост.

Оранжерия

Факт : Средните стойности са се покачили с 0.6 до 0.8 за последните 100 години, което влиза в рамките на естествените промени.

Втори мит : Въглеродният диоксид се е увеличил през последните 100 години, с неконтролируеми темпове.

Факт : Нивата на въглероден диоксид са наистина променени, но по различни причини. От началото на индустриалната революция, съдържанието му в атмосферата се е увеличило с 0, 2 % на година. Въпреки това, няма неоспорими доказателства, че въглеродният диоксид е виновникът за глобалното затопляне.

Трети мит : Топенето на ледените шапки и покачването на морското равнище са ясен показател за глобално затопляне.

Затопляне

Факт: Земята е променлива. Промените в Тихия или Индийския океан не могат да за доказателство, че има глобално затопляне, а топенето на ледниците може да е свързано както с температурата, така и с валежите.

Четвърти мит : Човекът е причина за глобалното затопляне.

Факт: Глобално затопляне се е наблюдавало на Марс и други планети от слънчевата система, където е установено, че не съществува човешка цивилизация.

Пети мит : Глобалното затопляне ще доведе до екстремни метеорологични условия.

Факт: Няма статистически доказателства, от световен мащаб в подкрепа на това твърдение. Регионални различия винаги могат да се появят. Увеличаването на честота на бурите може да се дължи и на растящата плътност на населението.

Всички проучвания по тази тема се опитват да разяснят картината, която термометрите и феномените ни показват, но е задължително да се уповаваме на конкретни данни, когато градим прогнози за бъдещето.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
баба яга
баба яга
14.08.2013 20:36
аха , и жена му сигурно е бременна от него!
0
0
da
da
11.08.2013 13:42
То и холокост не е имало, нито турско робство, македонците са древен народ с древен език, и парцели на марс се продават.
1
0