Най-голямото морско изследване за всички времена

Най-голямото морско изследване за всички времена

Проучване за един милиард долара на световните океани досега е посочило 38 000 морски видове и е идентифицирало нови риби в размер на два нови вида за една седмица проучване. Преброяването на морския живот, съгласувало усилията на стотици учени от над 70 държави, е първата високотехнологична инвентаризация на живота в т. нар. "синя планета".

Океаните покриват 70% от земното кълбо. Но морските учени от години твърдят, че повърхността на Венера е по-добре очертана, отколкото света под океаните. При най-новото преброяване на учените са били записани карти на разпределението на 38 000 видове.

Учени от Австралия, Китай, Канада, Европа, Индия, Япония, Нова Зеландия, Южна Америка и Африка ще създадат нови девет регионални мрежи. Но световното сондиране на живота в моретата едва сега започва.

"Ние едва-едва сме проучили повърхността", заяви Фредерик Грасле, учен от университет в САЩ, който председателства Международния научен комитет по преброяването.

"Хората са проучили по-малко от 5% от световните океани и дори там, където ние сме проучили, животинският свят може да е бил твърде ограничен. Поради това има много възможности да се открият нови видове и да се увеличат знанията ни за изобилието и разпределението им."

Животът на земята е загадка: животът в океаните е дори още по-дълбока мистерия. Моретата покриват дълги полегати континентални шелфове, богати на хранителни вещества, които изтичат от земята; огромни бездънни равнини са подхранвани от отломки от повърхността; океанските дъна са далеч по- дълбоко от Гранд Каньона, както и от голямата верига от вулканични планини, известна като Средноатлантическото било, където извиращите горещи води поддържат различни живи същества, открити едва преди 25 години.

Всички тези местообитания са дом на живите създания. Досега са именувани и описани около 23 0000 видове морски създания. Но може би има 10 пъти повече, които все още предстои да бъдат идентифицирани. В същото време, много океански видове са под заплаха. Търговският риболов е нанесъл непоправими щети в североизточната част на Атлантическия океан, като видовете треска и червен тон са намалели значително, както и световната популация на китовете е намаляла сто пъти в сравнение с първоначалния си брой.

Най-голямото морско изследване за всички времена

Много от световните коралови рифове - приют на богатите екосистеми от лагунни същества - са застрашени от глобалното затопляне, унищожаването на местообитанията им и замърсяването.

Тласъкът за нови търговски видове вече заплашва дълбокоокеанските, на някои от които им отнема десетилетия да достигнат зрялост. Колкото повече търговски видове изчезват, толкова повече сложни екологични мрежи са нарушени. Така че преброяването е част от съгласувани международни усилия за изготвяне на подробна карта на живота в най-големия - и най-неизучен - район на планетата.

Само през тази година, преброяването е добавило още 106 вида морски риби към базата данни - средно с повече от два нови вида на седмица. Общият брой от известни на хората видове риби в морето до сега е 15 482. Там може би чакат още поне 5 000 вида да бъдат открити. В базата данни също така има 6 800 вида живи организми като например планктон, животни, които плават заедно с океанските течения. Могат да бъдат намерени други 6 000 през следващото десетилетие.

Разкритията идват след откриването на цяла гама от нови технологии, от роботизирани подводници до мрежа от “постове за слушане” на морското дъно.

Някои учени са съсредоточени върху събирането на проби от 6 000 метра под повърхността, в открито море край бреговете на Ангола, или от скрития свят под ледовете на антарктическия шелф.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати