Учени: Динозаврите са били топлокръвни животни!

Динозаври

Едно изследване на учени от далечна Австралия е на път са преобърне не един и два постулати в биологията. Според професор Роджър Сиймур от Университета по естествени науки в Аделаида динозаврите да били топлокръвни същества подобно на далечните си родственици птиците и бозайниците.

Твърденията на професор Сиймур разпалват с нова сила научните спорове, които от години се водят по въпроса топлокръвни или студенокръвни същества са били отдавна изчезналите от лицето на земята гигантски обитатели.

Фосили

Хипотезата на австралийските учени оспорва общоприетото мнение, че динозаврите, подобно на днешните влечуги, са били студенокръвни животни.

„Много можем да научим за динозаврите като разглеждаме фосилите им. Но наистина няма как да разберем дали са притежавали способността са регулират температурата си“, обяснява авторът на изследването.

Според професор Сиймур и екипът му, очевидно е, че динозаврите са били топлокръвни. Нито едно студенокръвно същество, независимо от масата или големината си, не би имало енергията и мускулната сила да преследва и да се прехранва с други животни, още по-малко да доминира над всички в животинския свят.

Крокодили

Мнозина посочват, че динозаврите в голяма степен наподобяват гигантските соленоводни крокодили. Тези удивителни земноводни са в състояние да повишат телесната си температура до над 30 градуса по целзий, само като се припичат на слънце.

Но за да я запазят за по-продължително време, трябва да избягват резки движения - т.е. не бива да преследват плячката си.

Чрез проучване върху произвежданата от мускулите, в следствие на мускулни съкращения, млечна киселина професорът е установил, че един 200-килограмов крокодил може да има едва 14 на сто от мускулната сила на бозайник със същите размери и маса.

Изчезване на динозаврите

Изследванията на австралийците са били потвърдени от колегите им от Университета в Монаш и Калифорнийския Университет.

Те потвърждават тезата на проф. Сиймур, според която: "Единственият начин динозаврите да са доминирали над останалите бозайници в Мезозойската ера е да са притежавали бързина и най–вече издръжливост, която да превъзхожда тази на плячката им".

Соленоводния крокодил, въпреки внушителните си размери и физика, далеч не притежава тези качества. Нещо повече - с увеличаване на размерите и масата при влечугите са наблюдава прогресивно намаляване на съответната мускулна сила.

В заключение професор Сиймур шеговито добавя: „Ако някога ви се отдаде възможност да наблюдавате схватка между подобен на крокодил динозавър и негов топлокръвен братовчед – заложете на топлокръвния хищник, защото той гарантирано ще спечели“.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати