Остров Кокос - най-големият необитаем остров

Остров Кокос

Остров Кокос се намира на 300 мили от брега на Коста Рика, и е най-големият необитаем остров, богат на природни съкровища.

На тези 10 квадратни мили на единственият остров в Тихия океан с дъждовните гори, се разгръща върхът на древен вулкан.

Кокосови дървета

От стръмните скали, надвиснали над брега се издига 671-метровия връх Серо Иглесиас, който е най-високият връх на острова. Дивата джунгла е разкъсвана от около 200 водопада, които падат от височините на острова.

Необитаеми острови

Вярва се, че откривателят на острова е Йохан Кабечас през 1526 г. 16 години по-късно островът се появява на френска карта, обозначен с френското име Ile de Coques.

Акули

Но испанците не свикват с френското му наименование и го наричат Isla del Cocos или островът на кокосите. Както подсказва и самото име, островът изобилства от кокосови дървета.

През следващият век островът играел роля на океанска спирка, където корабите можели да спират за почивка. Пиратите са тези, които превръщали острова в свой дом.

Климатът на острова е тропически, със средна годишна температура 26.6°C. Почти през цялата година валежите са постоянни, което е и причината за високата растителност.

На острова има растения, като папрат, мъх, но и дървета с височина над 500 метра.

Животинският свят е съставен от множество насекоми, морски птици и бозайници. Последните са донесени от хората, тяхната група се състои от сърни, свине, котки и плъхове.

Островът притежава богат коралов риф, пещери и вулканични тунели, които са убежища за много мекотели, ракообразни и риби. Островът е известен и с голямата си популация акули.

Островът става популярен за водолази, имащи възможност да видят акулата чук, скат, делфините и много други морски популации.

Заради пищния си морски живот, островът е обявен за един от 10-те най-добри места за гмуркане в света.

През 1997 г. Кокос става част от националното културно наследство на Юнеско.

Единствените хора, допуснати да живеят на острова, са неговите охранители. На туристите им е забранено да нощуват и да остават на острова.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ванко
Ванко
22.05.2015 15:32
Какви са тези дървета - "с височина над 500 метра "? Откъде мога да си ги развъдя - това ще е удар за горската мафия :) !!!
0
0
КортниКокетна
КортниКокетна
17.07.2013 10:46
Много интересна и поучителна статия.КОКЕТЕН ДЕН КОЕТКИ!!!
0
0