Откриха гробница на 1300 години в Перу

Разкопки

Преди дни археолози излязоха със сензационно откритие. При разкопки в Перу е открита императорска гробница, пълна с мумии. Находката се намира северно от столицата Лима. Императорската гробница е на около 1 300 години. Мумиите в нея са предимно жени.

Разкопките започват преди месеци и моментално се увенчават с успех. Поради страх от грабежи и набези обаче, археолозите решават да запазят в тайна откритието, докато то не бъде напълно разкрито.

Гробница в Перу

Подобна гробница е първата открита подобна в Перу. Тя е от времето на империята и културата Вари, и е изключително важна по отношение на начина на живот и традициите на този народ. Тази загадъчна империя е властвала над Андите дълго преди прочутите си наследници – инките, а намерената гробница е първата намерена от периода на тяхното обитаване.

Чрез цялостното и разкриване и разучаване археолозите се надяват да обогатят научните си познания относно живота в Андите столетия преди възхода на империята на инките, описана в детайли от испанските завоеватели.

Археологически Разкопки

Археологическият уникат излиза на бял свят при разкопки на крайбрежен археологически обект с пирамиди, намиращ се на 299 километра северно от столицата Лима. След цялостен обход в нея са намерени злато, керамика и 63 мумии, повечето от които на жени, включително и три варийски кралици. Скелетите са поставени в изправено положение.

Това показва, че са принадлежали към елита. Около тях има други мумии, в поза отдаваща почит. Жените са поставяни с фино изработени украшения за уши и гривни от благородни метали, каквито по презумпция се е смятало, че са се носили от мъже. Спрямо това учените са склонни да предполагат, че в обществото на империята Вари жените са имали по-голяма власт от предполаганото.

Досега известното за изчезналата империя Вари е факта, че именно тези хора са първите, обединили различни племена в усъвършенствана мрежа, обхванала по-голямата част от съвременните перуански Анди.

Това е станало някъде между 600 и 1100-та година. Разкопките продължават и тепърва ще научаваме все повече за тези тайнствени хора.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати