Защо хората са суеверни

Защо хората са суеверни

Помните ли последния път, когато ползвахте някакъв талисман и правихте всякакви странни неща, за да изкарате някакъв изпит? Ами това са вашите суеверия...

Всеки, съзнателно или не, има определен начин, по който отговаря на събитията и ситуациите. Суеверията са инстинктивна реакция, напълно лишена от причина или логика. Те са съвкупност от ирационални вярвания, често служещи да задоволят собственото ни съзнание и да му помогнат да се приспособи към обстоятелствата.

Поздравът „наздраве”, когато някой кихне, лошият късмет, който се смята, че носят черните котки, или избягването да минеш под стълба – хората се влияят от много неща. Думата суеверие има матински корен, който значи стоя на щрек. Хора и култури по света приписват различни значение и важност на събития, действия и предмети. Те чувстват, че човек може да влияе на ситуацията, за да я промени според желанието си.

Суеверията и народите

Произходът на суеверията не може да бъде проследен до определена раса религия или място. Всъщност, всеки район има своя съвкупност от обяснения защо се следва определен ритуал. Така че всяко вярване, основано на късмет, пророчество, религиозни символи или духовни феномени, за което се смята че влияе на бъдещето, е наречено суеверие. Сякаш няма убедителна теория, която да обяснява съществуването на суеверия. Едно обяснение е, че хората са били сплашвани с истории за природни бедствия или демони и зли същества, които предизвикват хаос и ужас при анти-соцални действия. Подобни практики може да аса накарали хората да възприемат някои представи, които да държат корен и до днес. Древните религии са основани на много традиции подкрепени от необясними и неясни събития, пред които са се изправяли ранните общества.

Защо хората са суеверни

Например, в западния фолклор, хората хвърляли сол през лявото си рамо, в случай че са я разпилели, тъй като се смятало, че така ослепявали демоните. Пчелите са били смятани за дар от небесата. Те правели восък, който също се смята за свещен. Иронично, някои от най-смешните и нелогични суеверия са свързани със залагането- порочна практика според много култури. Суеверието изисква да не залагаш със скрастени крака; два пъти подред чифт от единици е дяволски знак; кучета не бива да се навъртат около масите за залагане и т.н.

Едно от най-известните суеверия е нещастния петък 13. Исус е бил разпнат в петък, а апостолите на Тайната вечеря са били 13. Друга легенда свързана с тази традиция разказва, че рицарите тамплиери били победени и избити от противниците си на петък 13ти. Така, за много хора по света, петък 13 от който и да било месец и ден, в който трябва да се внимава. Индийската и китайска култура, както и някои части на Европа са места, където суеверията имат дълга история. Толкова дълга, че местните срещат психологическото им влияние върху работата, семейството и всекидневието си. Старинните вярвания, свързани с подобни ирационални решения, сега са се трансформирали в навик. Ако тези култури се лишат от тези вярвания, хората ще се чувстват несигурни. Въпреки че никакви обяснения не биха убедили хората, важно е тези пректики да не спъват естествените процеси.

Например, в Индия се смята лошо за бременна жена да стъпва извън вкъщи по време на слънчево затъмнение. Ако жената има медицински проблем, това суеверие може да има лоши последствия.

Хората са суеверни, защото това ги кара да се чувстват спокойни за себе си, следвайки определен модел на държание. Това може да бъде предимство, когато суеверието предполага позитивно отношение към обстоятелствата. Например, хората са психологически склонни да излизат от вкъщи след молитва, което е здравословно и предразполага към спокойствие. Така че следващият път, когато любимият ви футболен играч погледне към небето, на път е да бие дузпа, знайте, че това няма да помогне, освен ако вече не е направил удара. Но както би казал някой, всичко става, стига да печелят нашите. Така че, горе главата!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Цар на всичко.
Цар на всичко.
05.10.2015 00:13
От всичко най-мразя суеверни хора, който опитват да те убедят, че 'чуждата енергия влияе на твоя живот'.
Абе хора, толкова ли сте зат.ъпяли, че вярвате на магове, врачки, карти и всякакви глупости от тоя род?

Жалко, но факт - българинът е свикнал да се прави на многознаещ и да вярва и ПРАВИ глупости.

МИСЛЕТЕ ЛОГИЧНО, няма човек , които може да промени вашата съдба чрез някакъв скап*н ритуал или каквото и да е.

Ако човек е мотивиран, ще успее във живота.
1
15
Monny Monsterr
Monny Monsterr
10.03.2015 00:02
Всички сме суеверни малко или много. Дори и хората които отричат съеверията и казват че не са суеверни, те във всекиднението си правят разни малки неща "защото тяка трябва..." или "така се прави...". Ако щем дори и в религиите - онези обичаи, които идват от традиционната религия на човек. Ако попитате някой "защо правим точно тези неща?", хората реално незнаят и просто казват "така трябва... така се прави... прави се за здраве...". Нима тези неща пак не са вид суеверия?
2
0
Елица
Елица
22.12.2014 12:23
Очевидец съм как при думи имащи многостранно значение лишените от логическа умствена мисъл изпадат в състояние на свръхчувствителност стигаща до вманиачена психоза за отмъщение на собственото си неразбиране наречено"Бумеранг".Изрази като "Да ти се връща" и "АМИН" енергийните вампири наречени суеверници ги застига собственото им негативно възприятие на чутото и неправилно осмислено от лошото им подсъзнание.
Както се казва"Единствения враг е собствената ти мисъл в главата ти"...................
1
0
misiulmanin
misiulmanin
18.06.2011 18:02
Суеверието е нашепване на Сатаната, което изкарва човека от вярата. Нищо не може да ти се случи, освен онова, което Аллах позволи. Не слушайте Сатаната, той си няма друга работа, освен да кара хората към грях и безверие.
8
5
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2015 23:57
Ти пък какво право имаш да казваш на хората какво да правят и в какво/кого да вярват? Ти чел ли си изобщо нещо свързано със Сатанизма? Естествено, като изключим онези заблудени души, които говорят без да знаят. Казват кое е зло и кое добро, казват че Сатаната и Сатанизмът били лоши, извършвали се убийства, черни магии и т.н. Пълни глупости! Всеки който говори подобни неща си няма на идея какво е това Сатанизъм и кой е Сатаната. Хората говорят така просто защото Сатаната се е възпротивил на бог и са чули някъде си някакви глупости за още по-незнаещи и невежи, които твърдят че "служат на сатаната". И хайде нека всяко лошо нещо припишем на Сатаната защото така ни е по-лесно.
1
0