Да убиеш с поглед - феноменът на човешкия взор

Убийство с Поглед

Силата но човешкия поглед е обект на много теории и спекулации. Но дори и най-заклетите скептици не могат да отрекат, че някога са се сблъсквали с взор, на чиято мощ не могат да устоят. Не едно и две са сведенията за мощта на погледи, които лекуват и очи, които само с един взор могат да те оставят бездиханен.

Известната руска психоложка Ирина Цацурева се сблъскала с феномена на човешкия взор още като дете. Хората от град Ирса, в Иркутск от където Цацурева е родом, често ѝ казвали, че баба ѝ е вещица, която е способна да убие човек само с един гневен поглед.

Око

Никоя не смеел да се изправи срещу Автодя Ивановна, за да не го сполети съдбата на съпруга ѝ, споминал се млад. Всички разговори секвали когато Автодя излизала на улицата и хората бързали да се приберат по домовете си, далеч от черните очи на сибирнячката.

Дори когато Ивановна се споминала ненадейно хората от селото били твърдо убедени, че причина за ненавременната ѝ кончина може да бъде само собствения ѝ поглед – случайно срещнат в огледалото.

Феномена на човешкия взор датира от древността. Сведения за нето се срещат по всички краища на земята. От тогава чак до днес датира и традицията очите на хората, които е трябвало да бъдат екзекутирани да бъдат завързвани – да не би в пристъп на убийствена ярост да убият палача си само с поглед.

Монаси

Можем да прочетем в описанията на древноримския историк Светоний, че очите на императорите Август и Тиберий изпускат силно сияние от очите си. Откриваме сведения и за съществуването на каста наемни убийци на територията на Александрия, Египет, които са ликвидирали жертвите си само с убийствен взор.

До съвършенство са развили умението си да въздействат с поглед върху различни предмети и хора и тибетските монаси. Само със силата на взора си те са можели да местят предмети, да предизвикват огън или да го изгасят, да спират връхлитащи хора и животни.

Сведения за хора със смъртоносен поглед се срещат и в хрониките на сицилианския град Месина, които разказват за мистериозен мъж, който всявал страх в съгражданите си. Когато един ден решил да сложи край на живота си влязъл в магазин и се загледал в образа си в огледалото. Минута по-късно паднал покосен на пода.

Убийство с Очи

Не бива да пропускаме и сведенията на древните руски летописци, които приписват магически лечебни свойства на взора на киевския княз Владимир, която в края на X век е покръстил в християнската вяра цяла Киевска Русия. На обратния полюс са сведенията за тайнствения монах, лечител, изповедник и фаворит на последния руски император Николай II – Григорий Распутин.

Распутин е притежавал силен магнетичен поглед. Бил е способен да хипнотизира човек и да го подчини на волята си. Очите му сякаш пронизвали събеседника. Дори и непосредствено след убийството му, погледът на Распутин сякаш всявал ужас.

Феликс Юсупов, един от участниците в покушението над монаха разказва в мемоарите си, че когато се надвесили над мъртвото тяло на Распутин, очите му внезапно се отворили и се впили в него. С последни усилие на волята Юсупов успял а изстреля още един куршум в монаха.

Мнозина езотерици и последователи на агни-йога учението вярват, че още от момента на възникване на материалния свят по едно парченце от първичния огън се съхранява във всяко живо същество. И според това, какъв е човек – добър или лош, какви са духовните му стремежи – погледът му можел да носи любов и облекчение на болката или да урочасва.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 6
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати