Мистерията с движещата се статуетка

Египетска Статуя

Една мистерия буди духовете във Великобритания – това е мистерията на движещата се статуя. От няколко дни насам 25- сантиметрова египетска статуетка всява ужас в куратори и посетители на Музея в Манчестър. Причина за страха е странното „поведение“ на статуята.

Миниатюрната статуетка, чиято възраст са изчислява на близо 4 хилядолетия „обръща“ гръб на посетителите на музея. Въпреки, че е здраво заключена в бронирана стъклена витрина, до която достъп има само уредника на музея, но необясним начин всяка сутрин се налага витрината да се отваря и статуетката да се обръща отново с лице към посетителите на изложбата.

Мумия

Първоначално ръководството на музея решило, че става дума за нелепа шега от страна на някой от недобросъвестните служители в музея. Все пак всички били чували да „проклятието на мумията“ и знаели историята за трагичния край на откривателите на гробницата на Тутанкамон.

Какво било учудването им, когато записите от охранителните камери категорично показали, че не става дума за шега, а за необяснима мистерия. Колкото и пъти да преглеждали записите отново и отново, нямало никакво логично и рационално обяснение за странното поведение на статуята.

Древния артефакт просто се движел сам. Леко-полека, в рамките на деня, статуетката постепенно се завъртала по посока на часовниковата стрелка, докато напълно загърби любопитните посетители на британския музей.

Египетска гробница

Пръв странното поведение на статуята на Неб Сену забелязал 29-годишния куратор във въпросния музей – Кембъл Прайс. По думите му: „Един ден изведнъж забелязах, че статуята се е обърнала с гръб. Видя ми странно, тъй като само аз имам ключ за тази витрина, а аз със сигурност не съм я докосвал“, разказва Прайс.

Без да се замисля над феномена Прайс обърнал реликвата в правилната позиция и забравил за странната случка. Докато но другата сутрин не открил шокиран, че статуята отново се е обърнала с гръб към всички. Кураторът отново я обърнал, внимателно заключил и проверил ключалката.

Усилията му отишли на вятъра, защото на следващата сутрин статуята на Неб Сену отново била „загърбила“ останалите предмети в експозицията.

Древен Египет

Скептиците смятат, че няма нищо необикновено във феномена. Според тях си има съвсем логично обяснение за поведението на древната статуетка и то е, че тя се върти под въздействието на вибрациите от стъпките на посетителите.

Противниците на това повърхностно обяснение с право посочват, че подобна интерпретация на поведението на реликвата не е съвсем адекватна. Все пак тази статуя е в музея от 23 години и за цялото това време не е помръднала дори и на милиметър.

Какво тогава кара тази статуя на египетски духовник с туника и перука на раменете да „обръща гръб“ на всички и да приковава вниманието на света към себе си.

В Древен Египет, когато по една или друга причина мумиите са били унищожавани, в гробниците са се поставяли такива статуи, които са служили като алтернативни приемни съдове на духа. Върху тях често били изписвани йероглифи с различни послания.

Йероглифите гравирани на гърба на статуята на Неб Сему гласят хляб, бира и месо. Дали те не са знак, че трябва да се направи ритуално жертвоприношение за духа на човек? За сега не може да се даде категоричен отговор на този въпрос.

Рейтинг

5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Недко
Недко
26.06.2013 08:05
Може статуетката да е изаботена от камък с феромагнитни свойства (например някои видове гранит съдържат 55% желязо). Ако над/под или около статуетката се намира апаратура, която да излъчва електромагнитни вълни (да произвежда магнетизъм), това е причината за движението. Имахме подобен случай в нашата лборатория в Технически университет - Варна
3
1
Лейди Аноним
Лейди Аноним
25.06.2013 21:24
Ами може прсто статуята да е срамежлива !! :-)
6
1
Lexi
Lexi
25.06.2013 12:59
интересно е
2
1