sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Спирането на пушенето има мигновен ефект

Спирането на пушенето има мигновен ефект

Спирането на пушенето има мигновен ефект

Отказването на цигарите намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, но това става не след пет-десет години както се считаше до сега, а само след няколко седмици, споделят учени в списание CHEST.

Връзката между пушенето и сърдечно-съдовите заболявания е добре известна.

"Различни изследвания са показали ясно, че спирането на пушенето намалява риска от заболяванията с коронарните артерии. Незабавното влияние от отказа от пушенето върху биомаркерите, свързани със сърдечните заболявания, досега не е било изследвано", казват учените.

Авторите, Кристина Метц от Института за медицински изследвания Файнщейн и нейните колеги, са изследвали 46 жени в рискова група със сърдечно-съдови заболявания. След отказване на цигарите в продължение на 6-7 седмици четири пъти са отчитани резултатите.

Резултатите показали, че спирането на тутюнопушенето значително намаляване белтъка VCAM-1 в кръвта, свързан с развитието на болести като атеросклероза.

Въпреки положителните резултати, по-нататъшни изследвания са необходими, за да се разширят познанията относно въздействието на бързото отказване на цигарите върху организма, смятат авторите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати