Откриха най-старото небесно тяло

Звезди

Вселената упорито крие загадките си. Нито квантовата физика, нито общата теория за относителността, нито дори така модерните напоследък Теория на струните и Обща теория на всичко могат напълно да обяснят всичко около нас.

Поредното доказателство е откритието на учените от Хайделбергския университет. Екип от астрономи начело с д-р Елизабета Кафау откри звезда, чието съществуване не се поддава на обяснение от нито една известна физическа теория.

Големия взрив

Непознатия до сега на науката космически обект е съставена почти изцяло от водород и хелий. Съдържанието на по-тежки химически елементи, т.нар. „звездни метали“ е минимално.

Авторът на откритието д-р Кафау коментира: „Според всички теории звезди, като тази, която открихме, не би трябвало да съществуват. Масата им, както и количеството на „метали“ в тях е толкова ниско, че те ни биха могли да бъдат стабилни. Това противоречи на повечето от представите ни за зараждането на вселената и раждането на звездите“.

космос

До скоро физиците и космолозите се обединяваха около мнението, че първите възникнали елементи след Големия взрив са хелий и водород, както и малки количества литий.

Всички останали елементи, наредени в Менделеевата таблица са се образували много по-късно, в резултат на експлозии на звезди.

Според теоретичната физика, всяко следващо поколение звезди се е обогатявало с елементите на предходните и при избухването се в края на жизнения си цикъл на свой ред е образувало нови звезди.

Доскоро учените смятаха, че съдържанието на определени елементи в ядрото или обвивката на звездите може да се използва като показател за възрастта им.

Ако това е вярно, то предполагаемата възраст на новооткритата в съзвездия Лъв звезда е на приблизителна възраст от над 13 милиарда години.

Това означава, че не само е най-старият небесен обект във познатата ни Вселена, на е и една от първите образували се звезди.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
цъ-ци
цъ-ци
13.02.2014 12:55
Интересна статия!
1
0